Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Regatele succesoare

Regatele succesoare

1. Instalarea barbarilor

Asezarea barbarilor in Imperiu s-a facut in conformitate cu sistemul de incartiruire a soldatilor romani, numit al ospitalitatii. Potrivit acestuia, proprietarii romani erau obligati sa puna la dispozitia barbarilor intre o treime si doua treimi din pamint, locuinta, sclavi. In unele cazuri se pare insa ca n-a fost vorba de o preluare a pamintului, ci doar de incasarea unei cote-parti din veniturile aferente acelui pamint. Vandalii au confiscat pe scara larga pamintul proprietarilor romani, iar anglo-saxonii i-au izgonit din tinuturile lor pe celtii romanizati. Astfel, asezarea neamurilor germanice pe teritoriile romane a avut ca urmare un anumit transfer de proprietate. In unele zone, germanicii au adus cu ei organizarea de marca sau obste sateasca (longobarzii), dar, in general, au adoptat sistemul roman al proprietatii private asupra pamintului.



2. Regalitatea

In momentul in care se aseaza pe teritoriul Imperiului, neamurile germanice sint conduse de sefi militari, care, din punctul de vedere al poporului lor, poarta numele de regi, dar care, din punctul de vedere al Imperiului, sint considerati generali sau functionari romani. Regii barbari respectau in mod teoretic drepturile imparatului din rasarit si se proclamau drept reprezentanti ai acestuia, in general in virtutea unui foedus, tratat de alianta militara.

Conceptia despre autoritatea monarhica ramine, in esenta, una de tip roman. Suveranul tinde sa aiba o putere absoluta, pe care vechile institutii tribale n-o mai pot controla. Se contura si o anumita conceptie despre stat vazut ca patrimoniul unei familii, care poate fi impartit urmasilor, ca in cazul francilor. Regalitatea barbara incearca sa pastreze aparenta imperiala, regii preluind o serie de prerogative ale imparatului roman. Functiei lor prioritar militare, acestia ii adauga si calitatea de legislatori, impartitori de dreptate, sefi ai administratiei si aparatori ai bisericii.

In statele barbare intemeiate pe continent a existat regimul personalitatii legilor, potrivit caruia un om era judecat dupa legea neamului sau: romanii dupa dreptul scris roman, iar barbarii dupa cutumele lor. Regii reprezentau si instanta suprema de judecata, fiind usor de contactat de cei care doreau sa faca apel la ei (ultimii regi merovingieni umblau prin teritoriu in care lente, trase de boi, pentru ca toti cei care doreau sa le vorbeasca sa se poata apropia, si sa fie ascultati).

Ca sefi ai administratiei, regii barbari din Italia, Galia, Spania, pastreaza in mare parte aparatul de stat roman, pe care nu aveau cu ce sa-l inlocuiasca. O situatie deosebita se intilneste doar in Britania anglo-saxona, unde structurile romane s-au prabusit total, si unde migratorii germanici nu au mai gasit elemente de administratie pe care sa le preia direct. Aici, institutiile impuse au fost in prima instanta cele specifice sefiilor barbare de pe continent.

Grigore din Tours Istoria francilor- Clovis si potirul de la Soissons (486)




Dupa moartea lui Childeric[1] a domnit fiul sau Clovis[2]. In al cincilea an al stapinirii sale, regele romanilor Siagrius, fiul lui Egidius[3] si-a avut resedinta in orasul Soissons, care pe vremuri apartinuse pomenitului Egidius. Venind Clovis impotriva lui, impreuna cu ruda sa Regnaius, intrucit si acesta avea un regat, l-a somat sa se pregateasca de lupta. Dar nici Siagrius nu s-a sustras si nu s-a temut a rezista. Astfel, dindu-se lupta de o parte si de alta, Siagrius si-a vazut oastea distrusa, a intors spatele si s-a refugiat in cea mai mare graba la curtea regelui Alaric[4], la Toulouse. Clovis a trimis insa solie la Alaric, cerindu-i extradarea, facindu-i cunoscut ca altminteri va porni razboi din cauza retinerii lui. Iar acela temindu-se ca nu cumva din pricina lui sa-si atraga minia francilor - caci frica este in obiceiul gotilor - l-a predat solilor legat. Clovis avindu-l in mina, a poruncit sa fie pus sub paza; ocupind apoi regatul lui, a dat dispozitie sa fie ucis in taina.  

In vremea aceea multe biserici au fost pradate de oastea lui Clovis, deoarece acesta era intunecat inca de erorile paginismului. Astfel, ostasii luasera dintr-o biserica, impreuna cu celelalte podoabe ale slujbei bisericesti, un potir de o marime si frumusete minunata. Episcopul acelei biserici trimise soli regelui cerindu-i ca, daca n-ar reusi sa redobindeasca nimic din celelalte vase sfinte, sa se restituie bisericii sale macar potirul. Auzind aceasta, regele a raspuns solului: 'Urmeaza-ne pina la Soissons, caci acolo trebuie sa se imparta tot ce s-a luat. Si daca-mi va cadea prin sorti acel vas, voi implini cererea parintelui'. Sosind apoi la Soissons, dupa ce toate comorile prazii au fost asezate in mijloc, regele zise: 'Prea viteji luptatori, va rog sa nu refuzati a-mi da, in afara de partea mea, macar acest vas'. La aceste cuvinte ale regelui, cei care erau mai chibzuiti, raspunsera: 'Slavite rege, tot ceea ce vedem aici sint ale tale, si chiar noi insine sintem sub jugul stapinirii tale. Asadar fa ceea ce-ti pare a fi pe plac, deoarece nimeni nu poate rezista puterii tale'. Dupa ce au vorbit ei astfel, unul usor la minte, pizmas si pornit, ridicindu-si securea cu doua taisuri, lovi potirul, rastindu-se: 'N-ai sa primesti nimic de aici, decit ceea ce-ti harazesc sortii drepti!' La acestea toti au ramas uimiti, regele insa rabda cu ingaduitoare blindete jignirea ce i s-a adus si revenindu-i potirul, il restitui solului bisericesc, pastrind ascunsa in suflet rana primita.



Dupa trecerea unui an, el porunci sa se adune pe cimpul din martie cu alai intreaga oaste in arme spre a vedea cit de curat erau acestea ingrijite. Dar cum apucase sa treaca prin fata fiecaruia, ajunse la cel ce lovise potirul, spunindu-i: 'Nici unul nu si-a adus armele atit de neingrijite ca tine, caci nici lancea, nici sabia si nici securea ta nu sint in buna stare'. Si smulgindu-i securea, a trintit-o la pamint. Iar cind acela se inclina putin ca s-o culeaga de pe jos, regele, ridicind cu amindoua miinile securea sa, i-o implinta in cap; 'Astfel', spunea regele, 'ai facut tu cu acel potir la Soissons'. Murind acela, regele porunci ca ceilalti sa plece, inspirindu-le prin aceasta fapta o mare teama fata de el.


(Francisc Pall, coord., Crestomatie de istorie universala medie, Bucuresti, 1970, p. 64-65)


Cum evolueaza puterea unui rege barbar instalat pe teritoriul roman, in conditiile erodarii structurilor traditionale si ale colaborarii cu Biserica?

3. Institutiile ecleziastice in regatele germanice

Merita mentionat, in problema organizarii bisericii, cazul special al episcopilor, care, foarte frecvent, in cazul in care disparea administratia laica de sorginte romana, preluau unele din atributiile vechilor functionari imperiali, mai ales la nivelul oraselor, carora le asigurau apararea.



Regii barbari ii imita pe imparati si in ceea ce priveste functia de aparatori ai bisericii. Un caz aparte il constituie Clovis, regele francilor, care trece de la paginism direct la ortodoxie, fara a mai parcurge o etapa ariana, ca alti regi germanici. Convertirea lui la crestinism (496 sau 508) a creat premisele sintezei rapide dintre franci si populatia galo-romana, conditie a soliditatii statului franc. In 589 se converteau si vizigotii de la arianism la drepta credinta, si pe la mijlocul secolului al VII-lea arianismul disparea si din statul longobard. In 597 incepea convertirea anglo-saxonilor, prin botezul regelui Aethelbert din Kent. Pretutindeni se instaurau relatii foarte bune de colaborare intre stat si biserica, regalitatea oferind acesteia surse de venit (mai ales danii de paminturi) si protectie, iar biserica punind la dispozitia regilor mijloace de legitimare ideologica (ungerea apare pentru prima data in Spania vizigota) si cadre pregatite pentru indeplinirea functiilor administrative. Colaborarea regilor cu episcopii si abatii este o caracteristica a regatelor succesoare europene.



[1]In 481.

[2]Rege al francilor intre 481-511.

[3]Fusese trimis de imparat in Galia ca magister militum. demnitate  pe care o are si Siagrius.

[4]Alaric al II-lea, regele vizigotilor (484-507).

biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.