Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Umanismul

Umanismul



Umanismul (fr. Humanisme, din lat. Humanus - omenesc). E miscarea social - culturala a renasterii aparuta in Italia in sec. al XIV-lea. Evolutia acesteia va cuprinde si sec. al XV-lea si sec. al XVI-lea. In Germania si Tarile de Jos umanismul va fi promovat incepand cu sec. al XVI-lea, iar in Anglia, Spania si Tarile Romane abia in sec. al XVII-lea.

Aceasta miscare social-culturala apare ca o impotriva fanatismului si docmatismului specific Evului Mediu.

Trasaturile umanispmului:

-aseaza in centrul preocuparilor sale omul;

-increderea in ratiune;

-admiratia fata de valorile antichitatii greco-latine;

-natura considerata un model al artei;

-anticlericalismul;



-preyentarea omului multilateral;

-libertatea, demnitatea fiintei umane.

Umanismul este filozofia viata progresista care, fara a implica supranaturalul, afirma capacitatea si responsabilitatea noastra de a trai vieti morale, tinzand spre implinirea proprie si aspirand la binele umanitatii. Conceptia de viata a umanismului - calauzita de ratiune, patrunsa de compasiune, si intarita de experienta - ne indeamna sa traim bine si complet. A evoluat de-a lungul vremii si continua sa se dezvolte prin eforturile ganditorilor care inteleg ca valorile si idealurile, oricat de bine concepute, sunt supuse schimbarii o data cu progresul cunoasterii si intelegerii noastre. Acest document e parte a efortului in desfasurare de a exprima in termeni clari si pozitivi limitele conceptuale ale Umanismului - nu ceea ce trebuie sa credem, ci un consens asupra a ceea ce credem. In acest sens afirmam urmatoarele: Cunoasterea lumii este obtinuta prin intermediul observarii, experimentarii, si analizei rationale. Umanistii considera ca stiinta este metoda cea mai buna pentru a obtine aceasta cunoastere, ca si pentru a rezolva probleme si a concepe tehnologii benefice. Recunoastem de asemenea valoare noilor directii in gandire, arta, si experienta interioara - fiecaredintre acestea fiind supusa analizei, de catre inteligenta critica. Oamenii sunt partea integranta a naturii, rezultatul schimbarilor evolutive nedirijate. Umanistii privesc natura ca fiind de sine statatoare. Ne acceptam viata ca fiind totul si de ajuns, distingand intre ceea ce sunt lucrurile, si ceea ce ne-am putea dori sau inchipui ca sunt. Acceptam provocarile viitorului, fara a fi intimidati de ceea ce urmeaza sa aflam. Valorile etice deriva din nevoile si interesele umane verificate fiind de experienta. Umanistii fundamenteaza valorile in bunastarea umana - formata de circumstante umane, interese si preocupari, si extinsa la scara ecosistemului global si dincolo de acesta. Suntem hotarati sa tratam fiecare persoana ca fiind inzestrata ca valoare si demnitate, pentru a efectua obtiuni in cunostiinta de cauza, intr-un climat de libertate si responsabilitate. Sensul vietii decurge din participarea individuala la implinirea idelurilorumane. Urmarim autoimplinirea in sensulcel mai larg, conferim vietilor noastre un scop, privim cu uimire si veneratie frumusetea existentei umane, provocarile si dramle ei, si chiar inevitabilul mortii. Umanistii se bizuie pe bogata mostenire a culturii umane si pe conceptia umanista, pentru a gasi alinare in vreme de nevoie, si sprijin in vreme de prosperitate.





Oamenii sunt fiinte sociale prin natura lor, si dobandesc prin relationare. Umanistii lupta pentru o lume patrunsa de grija fata de ceilalti, libera de cruzime si de efectele sale, unde neintelegerile se rezolva prin cooperare, fara a recurge la violenta. Imbinarea individualitatii cu interdependenta ne imbogateste viata, indemnandu-ne sa o imbogatim si pe a altora, si ne inspira speranta in pace , justitie si oportunitati pentru toti. Munca in beneficiul societatii maximizeaza propria fericire. Culturile progresiste au cautat sa elibereze omenirea de brutalitatea luptei pentru existenta, sa reduca suferinta, sa maelioreze societatea si sa dezvolte o cooperare globala. Cautam sa minimizam nedreptatile sansei si abilitatilor, sprjinim o dostributie echitabila a resurselor naturii si roadelor efortului omenesc - astfel incat tot mai multi sa se bucure de o viata adevarata. Umanistii se preocupa de bunastarea tuturor, sprijina edificarea drepturilor omului si libertatile civile, intr-o societate libera si seculara, sustinand ca este o datorie civica sa participam la procesul democratic, si o datorie fata de planeta sa protejam integritatea, diversitatea si frumusetea naturii, in mod sigur si durabil. Angajatii astfel in desfasurarea vietii, aspiram la aceasta conceptie cu convingerea sigura ca umanitatea are calitatile necesare pentru a progresa spre inaltele sale idealuri. Raspunderea pentru viata si pentru lumea in care traim este a noastra si doar a noastra.