Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Referate categorii

Zona Sopot

Zona Sopot

In zona localitatii Sopot din partea vestica a Muntilor Almaj se gaseste succesiunea completa a Neocretacicului (v. fig. 67). Suita incepe prin conglomerate si gresii calcaroase in care s-au identificat exemplare de Sau-vagesia sp., care ar indica Cenomanianul; urmeaza marnogresii si marno-calcare din care Al. Codarcea si Gr. Pop mentioneaza, printre altele, o mi-crofauna cu Globotnmcana lapparenti tricarinata, G. helvetica etc., care atesta virsta turoniana. Suita neocretacica se incheie cu depozite detritice si marnoase cu Eupachydiscus sp. apartinind Senonianului.



Sedimentarul getic de pe peticele de acoperire

In aceasta categorie intra depozitele din partea nord-estica a peticului de acoperire Godeanu si formatiunile carbonatice de la Gura Vaii.

In partea nord-estica a peticului Godeanu, pe suprafete restrinse se intilnesc depozite conglomeratice si gresii violacee, considerate de virsta permiana. Acestea sint prinse in cutele sisturilor cristaline.

In partea sudica a peticului de acoperire Portile de Fier, in jurul localitatii Gura Vaii se cunosc depozite mezo- si neojurasice constituind ceea ce s-a numit zona. Gura Vaii.

Doggerul este reprezentat prin calcare rosii, noduloase, cu Macroce-phalites macrocephalus si Holcophylloceras mediteraneeni, revenind Callo-vianului.

Malmului i se atribuie calcarele albe masive, cu Ellipsactinia, care stau peste calcarele calloviene.