Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Referate categorii

Factorii mutageni

FACTORII MUTAGENI

Numerosi factori din mediu au fost facuti raspunzatori de aparitia si dezvoltarea cancerului.
Factori fizici:
Radiatiile ionizante pot sa induca anumite forme de tumori maligne in anumite conditii. in trecut era cunoscut ca o forma de cancer profesional, cancerul pielii survenind la medicii radiologi; metodele moderne de radioterapie si metodele de protectie au permis disparitia acestei eventualitati. Experienta trista a populatiei expusa experimentului nuclear de la Hiroshima si Nsgasaki a pus in evidenta aparitia multor forme de cancer: leucemii, tumori maligne cutanate etc. Studiindu-se aceste cazuri s-a demonstrat existenta relatiei doza — raspuns dintre expunerea la radiatii si dezvoltarea cancerului.

Radiatiile ultraviolete.
Exista o asociere intre expunerea la soare si cancerul pielii, care apare predominant pe pielea expusa la soare, mai mult la indivizii care sunt profesional expusi la soare (tarani, marinari, pescari). Invers se poate stabili o relatie intre pigmentarea pielii si incidenta neoplaziilor cutanate; persoanele cu o piele foarte deschisa la culoare fac mai frecvent tumori cutanate (populatia din Nordul Europei, mai frecvent decat cea din Africa).

Factori chimici.
Studii recente se ocupa de descoperirea diferitilor factori de mediu ambiant care pot juca un rol in initierea procesului canceros sau in promovarea lui. Factorii de poluare a mediului ca rezultat al industrializarii masive si a transferului intens in aglomeratii urbane, unele substante chimice care pot interveni direct sau numai dupa metabolizare (adica prelucrarea lor in organism), sunt tot atatia factori de risc pentru imbolnavirea prin tumori maligne.
Populatia expusa la anumite substante cancerigene industriale (substante ce pot provoca dupa un interval de cativa ani o tumoare maligna), poate face mai frecvent anumite forme de cancer. Exemplu: colorantii anilinici pot duce la dezvoltarea unor tumori maligne ale vezicii urinare, asbestul predispune la cancer bronhopulmonar, cosarii expusi contactului cu substante cancerigene din fum pot face tumori ale organelor genitale.
Cunoasterea substantelor cancerigene rezultate din diferite procese chimice sau industriale si la care grupe de oameni pot fi expusi de-a lungul anilor, favorizand o forma sau alta de cancer, impun o atentie deosebita pentru controlul periodic al acestor muncitori, precum si depistarea precoce a bolii.

Factori virotici.

Virusurile dovedite experimental la animale ca avand potential cancerigen, au in oncologia umana un rol de cofactori in producerea leziunilor neoplazice. In afara de limfomul Burkitt, care are o etiologie virotica dovedita, virusurile au numai rol de cocancerigene, alaturi de alti factori. Recent se vorbeste despre rolul posibil favorizant al infectiilor virotice in cancerul colului uterin, tumorile maligne nazofaringiene, hepatice, mamare si anumite leucemii si sarcoame.
Toti factorii enuntati intervin in inter-relatii complexe, in conditii favorizante la organisme cu anumite predispozitii. Cunoscand complexitatea problemei cancerului si dificultatile de diagnostic si tratament, devine din ce in ce mai importanta prevenirea aparitiei tumorilor maligne, evitand acesti factori de risc mentionati anterior.



botanica

chimie






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.