Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Referate categorii

Sighisoara

SIGHISOARA


  • Sighisoara este, in acelasi timp, un fenomen, dar si o ciudatenie a timpurilor moderne. Mai batrana decat multe capitale europene, ea pare insensibila la trecerea vremii si la schimbarile din jurul sau, pastrandu-si aura de orasel medieval linistit care refuza sa accepte realitatile secolului XXI. Ramasa una dintre ultimele cetati locuite din lume, Sighisoara a fost declarata in 1999 monument protejat de UNESCO, intrand in elita oraselor care detin deja acest rang.

Atestata documentar inca de la 1280, sub numele de CASTRUM SEX, Sighisoara pare sa aiba origini mai vechi cu peste 15 veacuri. Astfel, sapaturile si numeroasele descoperiri arheologice facute aici atesta fara nici un dubiu existenta unei cetati dacice, numita Sandova.



Ridicata pe actualul Deal al Cetatii, asezarea se intindea pe doua planuri: unul superior, mai inalt si mai redus ca dimensiuni, si unul inferior, mult mai intins si situat cu circa 40 de metri sub cel superior, configuratie ce a determinat dezvoltarea ulterioara a cetatii - oras.

  • TURNURILE: Turnul cu ceas Este principalul punct de interes al cetatii si reprezinta simbolul orasului. A fost construit pentru a apara poarta principala a cetatii. A primit aceasta denumire datorita ceasului cu figurine, unic in Romania, aflat la etajul al patrulea.

Turnul prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal au o inaltime de 64 m.

Pe fatada dinspre oras nisa cuprinde in partea de jos un alt tobosar care bate sferturile de ora. Alaturi se afla o figurina enigmatica a unui barbat, cu parul lung, care avea probabil in maini biciul si securea, si care reprezinta imaginea calaului.

In partea superioara se regasesc 7 papusi asezate pe un disc rotativ, care reprezinta zilele saptamanii. La ora 12, odata cu ultima bataie a ceasului, figurina zilei trecute se deplaseaza, facand loc figurinei zilei care incepe.

Astazi acest turn adaposteste Muzeul de Istorie al orasului Sighisoara.

La etajul al IV-lea se afla mecanismul ceasului din turn.

  • Turnul cizmarilor. Acest turn marcheaza capatul de nord al zidului cetatii.

Si el a fost afectat de incendiul din 1676, si a fost recladit in forma actuala in 1681. In partea din fata se gasea un bastion care a fost demolat in 1648. Ca arhitecura prezinta influente ale stilului baroc.  

Astazi gazduieste statia locala de radio.

  • Turnul cositorarilor Are o pozitie exceptionala de aparare Turnul a fost intr-o continua refacere, datorita incendiilor si cutremurelor prin care a trecut. In fata turnului se afla cel mai bine pastrat bastion. El poarta inca urme de gloante din timpul asediului curutilor, de la 1704-1706.

Turnul Cositorarilor este legat de Turnul Tabacarilor prin Galeria Arcasilor din care se apara partea de S-V a orasului fost construit odata cu zidul cetatii.



  • Turnul croitorilor. A fost construit tot in al XV-lea. Parterul este strabatut de doua ganguri carosabile, care se puteau inchide prin porti masive de fier. In anul incendiului,1676, in acest turn se gaseau, in afara de importante cantitati de grane, praf de pusca, precum si proiectile. In urma incendiului praful de pusca a explodat, iar partea superioara a turnului impreuna cu unul din ganguri au fost distruse

In 1935 bolta a fost readusa la forma initiala, iar gangul redeschis circulatiei.

  • Turnul fierarilor A fost ridicat in anul 1631 pe o baza dreptunghiulara, apare masiv si relativ scund. Vazut dinspre cetate, pare mic ca dimensiuni, dar este impunator vazut dinspre oras. Rolul sau era sa apere Biserica Manastirii in caz de asediu.
  • Turnul frangherilor. Acest turn este unul din cele mai vechi edificii ale Sighisoarei, fiind si singurul turn locuit din cele pastrate pana azi. A fost ridicat pe zidurile vechii cetati si a fost distrus in anul 1241.

Forma actuala o are din anul 1305 si este unul din putinele turnuri neatinse de incendiul din 1676. Din punct de vedere strategic, a facut parte din vechea fortificatie din varful dealului.

  • Turnul macelarilor. Este unul din cele mai vechi turnuri, datand din secolul XV. Turnul a avut un rol imporant in apararea laturii de vest a cetatii. In fata turnului s-a ridicat ulterior un bastion de pe care artileria avea o larga arie de tragere
  • Turnul tabacarilor. Se afla pe latura de S-E a zidului cetatii. Este atat de modest incat nici nu pare a fi fost turn de aparare. Forma si pozitia retrasa in spatele zidului il recomanda ca un turn foarte vechi, din secolele XIII-XIV.

  • Biserica din Deal este neindoielnic cel mai valoros monument arhitectonic al Cetatii Sighisoara.

Constructia acestei biserici, pusa sub patronajul Sf. Nicolae, incepe in anul 1345 si continua cu intermitente pana in 1525. Biserica inglobeaza cele doua constructii mai vechi de pe platoul superior al dealului: o capela romanica si un donjon patrulater.



Monumentul este valoros si prin existenta singurei cripte cunoscute in Transilvania aflata dedesubtul chorului si contine morminte din sec. XVI-XVIII.

Biserica a fost partial pictata in exterior si integral in interior. In 1776 s-a decis sa se distruga pictura veche cu conditia de a se realiza copii exacte pe pergament, din pacate disparute. Biserica din Deal a cunoscut doua mari restaurari: una in 1934 cand s-a decopertat o parte din vechile fresce si cea din 1991-1999, restaurare integrala realizata de Fundatia Messerschmitt din Munchen, dandu-i-se infatisarea de astazi.

In interior s-au pastrat piese rare de sculptura si pictura religioasa: tabernacolul gotic, din piatra cu decor traforat, amvonul sculptat din anul 1480 si un vechi aghiazmatar de piatra-sec. XV. Din sec. XIV dateaza altarul poliptic al Sf. Martin iar stranele din lemn sculptate de J. Reychmut - sec. XVI. Interesante sunt sculpturile funerare realizate de Elias Nicolai aflate in interiorul bisericii, precum si frumoasele altare aduse de la bisericile din Saes si Cund.

  • Biserica Manastirii este un monument de arhitectura in stil gotic. Se gaseste in imediata vecinatate aTurnului cu Ceas.

Biserica a apartinut calugarilor dominicani si este mentionata documentar inca din anul 1298. Dimensiunile bisericii ating 44,5 metri lungime si 12,6 metri latime.

In 30 aprilie 1676, biserica a ars in intregime, Biserica a fost refacuta prin efortul financiar al cetatenilor. Turnul si clopotul bisericii au fost construite in anul 1677, si au fost captusite cu tabla in anul 1956. In aceasta biserica se afla unul dintre putin altare transilvanene ale barocului timpuriu.

Patrimoniul bisericii mai detine 39 de covoare orientale de mare valoare, confectionate in secolel

XVi- XVII si o cristelnita de bronz turnata in anul 1440.

O ultima restaurare a bisericii a fost facuta in anul 1982.

  • Casa cu cerb este situata in centrul Cetatii medievale.

Denumirea se datoreaza picturii murale exterioare, reprezentand un cerb in marime naturala, cu capul si trofeul montate pe zid. Este una dintre cele mai vechi cladiri din Cetate si cea mai interesanta din punct de vedere architectonic.

Etajul si mansarda au fost construite in secolele XVII-XVIII. In decursul timpului a suferit numeroase si profunde schimbari, de la locuinta rudimentara din lemn (sec. XIII) la forma complexa definitivata in sec XVII si pastrata pana astazi. In tot acest timp, Casa cu Cerb a avut destinatia de locuinta. A fost locuita de persoane cu inalte functii administrative, judecatoresti sau clerical/bisericesti. Forma robusta impreuna cu forma ferestrelor dau Casei cu Cerb o nota aparte, fiind una din cele mai frumoase cladiri ale cetatii.



Intre anii 1997-2001 a fost complet restaurata. In prezent cladirea functioneaza ca centru cultural, hotel si restaurant.

  • Casa Venetiana. Denumirea se datoreaza ferestrelor duble care imita goticul venetian. Dateaza din sec. al XVI-lea fiind resedinta primarului Stephanus Mann, a carui piatra funerara poate fi vazuta in Biserica din Deal. Forma actuala a constructiei este datorata refacerii efectuata in secolul trecut. Desi are o arhitectura aparte, Casa Venetiana se incadreaza perfect in ambianta cetatii dandu-i o nota de fermecatoare noblete.
  • Casa Vlad Dracul. Este situata vis-a-vis de Casa Venetiana si este considerata a fi o cladire foarte veche, datata aproximativ in secolele XIV-XV.

In aceasta cladire se presupune ca s-a stabilit intre anii 1431-1435, principele Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran, domnul Tarii Romanesti .

Vlad Dracul este tatal lui Vlad Tepes despre care la randul lui se presupune ca s-a nascut in 1431. Prin asocierea anului nasterii lui Vlad Tepes cu prezenta tatalui sau in acelasi an la Sighisoara, se presupune ca locul nasterii lui Vlad Tepes este acest burg medieval.

Insa, acest lucru nu este dovedit din puinct de vedere istoric

Vlad Dracul a infiintat la Sighisoara o monetarie unde se batea moneda care a circulat mai intai in Transilvania, si apoi in Tara Romaneasca

Astazi, Casa 'Vlad Dracul' adaposteste un restaurant in stil medieval

  • Scara acoperita. Mai poarta denumirea de ‘Scara Scolarilor’. A fost conceputa pentru a facilita drumul elevilor spre Scoala din Deal pe perioada iernii.

A fost construita in anul 1662 si era alcatuita din 300 de trepte protejate de un acoperis.

In urma modificarilor din 1849 au ramas doar 175 de trepte.


biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.