Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Supe

SUPE


68. SUPA DE CARNE

1,500 kg carne, 4 l apa, 2 morcovi frumosi, 1 radacina patrunjel, ½ radacina telina, 2 cepe, 1/4 varza (facultativ), sare.

Se pune la foc mic, intr-o oala descoperita, carnea si o bucata buna de os. Pentru ca supa sa fie mai gustoasa, se pune cu apa rece la foc; daca insa se urmareste ca rasolul sa fie mai bun, se pune cu apa fierbinte. In amandoua cazurile, supa trebuie sa fiarba la foc potrivit, in clocote mici; numai astfel sucul va iesi treptat din carne si supa va fi mai limpede. Cand incepe sa dea in clocote, se ia spuma cu o lingura speciala cu gauri si se toarna o lingura de apa rece. Aceasta face sa se mai ridice un rand de spuma la suprafata, care este din nou luata cu lingura. Operatia se repeta inca odata. Cand supa nu mai are nici o urma de spuma deasupra, se sterge spuma uscata de pe marginea oalei cu o carpa umeda, dar foarte curata, si se adauga sare, mai putina decat se cere, deoarece supa scade la fiert, si se sareaza. Se adauga zarzavatul curatat si spalat. Varza da supei un gust tare si uneori displacut. Daca adauga totusi la zarzavat, si fierbe separat un sfert de varza mijlocie si se adauga in supa numai cand aceasta i-e aproape gata. Se pot adauga la supa, odata cu zarzavatul, si maruntaie de pasare. Dupa ce s-au pus toate acestea se acopera oala, pentru ca supa, sa nu scada prea tare, lasand totusi o mica deschizatura, si se fierbe la foc potrivit pana este gata. Trebuie sa fiarba neintrerupt cel putin trei ore, insa numai in clocote mici. Cand este gata, se strecoara si numai atunci i se adauga garnitura cu care dorim sa o servim la masa.



69. SUPA DE PASARE

Se intrebuinteaza aceleasi zarzavaturi ca la supa de carne (v. 68).

Se pregateste din clapon sau din gaina. Se curata pasarea bine, sa nu aiba tuleie, si se procedeaza la fel ca la supa de carne. Se serveste cu aceleasi garnituri sau se drege cu galbenus de ou si cu putina lamaie.

70. SUPA DE GRIS

Pentru 6 persoane: 4 linguri cu varf de gris.

Cand supa este gata, se strecoara jumatate din ea intr-o oala mai mica si cand aceasta clocoteste, se toarna cu o mana cate putin gris, iar cu o lingura se amesteca pentru ca sa nu se faca cocolosi. Intr-un sfert de ora este gata. Se adauga si restul de supa. Se serveste, dupa gust, cu frunze verzi de patrunjel, taiate fin.

71. SUPA CU OREZ

Pentru 6 persoane; 3 linguri cu varf de orez.

Se alege orezul, se spala si se pune la fiert in supa strecurata. Se amesteca din cand in cand cu lingura, pentru ca sa nu se prinda de fund. Orezul fierbe in jumatate de ora. Dupa gust, la masa se poate adauga lamaie.

72. SUPA CU GALUSTE DE GRIS

Galustele: 1 Iingura unt sau untura, 1 ou, 4 linguri gris, sare.

Se freaca oul cu o lingura rasa de unt sau de untura, pana se face ca o crema. Se pune grisul cate putin si sare. Pasta trebuie sa aiba consistenta unei smantani groase.

Se strecoara supa intr-o cratita destul de mare, astfel incat galustele sa nu se atinga intre ele si sa se sfarame. Cand supa clocoteste, se ia cu o lingurita din pasta de gris si se da drumul in supa. Se acopera cratita si se lasa sa fiarba ia foc mic. In douazeci de minute sunt fierte. Cand sunt gata, se iau cu lingura de spumuit, se pun in castron cu grija sa nu se sfarame si se strecoara deasupra supa in care au fiert, adaugand si restul de zeama care a fost tinut la cald.

73. SUPA CU TAITEI

Pentru 8 persoane se face o foaie de taitei dintr-un ou.

Se face un aluat de taitei (v. 604). Se intinde cu sucitorul pe masa de aluat o foaie de grosimea unei muchii de cutit si se lasa putin sa se zbiceasca, fara sa se usuce de tot. Se face sul si se taie fin cu un cutit ascutit. Se resfira usor cu mana si se lasa sa se usuce bine inainte de a fi intrebuintati. Este bine sa fie pregatiti cu o zi mai inainte. Se pune la fiert supa intr-o cratita si cand clocoteste, se da drumul taiteilor. Se trage cratita pe foc mic si se fierb un sfert de ora.

74. SUPA CU PATRATELE

Pentru 6 persoane se face o foaie de aluat dintr-un ou.

Se face un aluat de taitei (v. 604). Se impatureste foaia in patru si se taie mici patratele. Se fierb la fel ca taiteii.

75. SUPA CU GOGOSELE DE ALUAT

Pentru 6 persoane se face o foaie de aluat dintr-un ou.

Se face un aluat ca pentru taitei (v. 604). Se intinde foaia, se unge cu ou si se indoaie in doua. Cu o forma mica cat un ban se taie mici rotocoale, care se rumenesc intr-o cratita in untura multa. Se servesc cu supa la masa.

76. SUPA CU TURNATEI

Turnatei: 2 oua, 2 linguri faina, sare.

Se freaca intr-un castron ouale cu faina pana cand aluatul se face ca o smantana. Se pune sare. Se toarna cu incetul in supa care clocoteste la foc. Se fierb zece minute.

77. SUPA CU FRECATEI

Frecatei: 1 ou, 1 lingura lapte, 150 g faina, sare.

Din oua, faina si o lingura de lapte, se face un aluat potrivit de tare. Se lasa putin sa se zbiceasca. Se da pe razatoarea rara. Se lasa sa se usuce pe masa de aluat. Se fierb in supa ca si taiteii.

78. SUPA CU PUF DE OU

Puful: 2 oua, 1 Iingurita faina, sare.

Se freaca bine doua galbenusuri cu o lingurita plina de faina si putina sare Se bate albusul spuma, se amesteca impreuna si se toarna toata compozitia deodata intr-o cratita mare, in care s-a strecurat supa clocotita. Se acopera, se lasa sa fiarba 10 minute. Trebuie servit imediat ce este gata, pentru ca sa nu se lase.

79. SUPA CU GALUSTE DE OREZ

Galustele: 1/2 ceasca orez, 1/2 ceasca lapte, unt proaspat cat o nuca, 1 ou, sare.

Se alege si se spala orezul. Se pune la fiert cu laptele si o bucatica de unt proaspat. Se sareaza. Se fierbe mai mult decat orezul cu lapte obisnuit. Se ia de pe foc si se adauga oul. Cand s-a racit bine, se ia cu lingurita din pasta si se fac mici cocolosi cu mana, se dau prin faina si se pun la fiert in apa clocotita, cu putina sare. Cand sunt gata, se scot cu lingura de spumuit, se scurg si se pun in castron. Deasupra se strecoara supa.

80. SUPA CU GALUSTE DE CARTOFI

Galustele: 250 g cartofi, 1 ou, 1 lingura faina, 1 lingura unt proaspat, sare, piper.

Se fierb cartofii, se curata de coaja si se trec prin masina de tocat sau prin razatoare. Se freaca untul, se adauga oul, faina, sare, putin piper si se amesteca cu cartofii. Se formeaza galustele cu mana, se dau usor prin faina, se pun la fiert in apa clocotita; in 10 minute sunt gata. Se scurg, se pun in castron, iar deasupra se toarna supa.

81. SUPA DE ZARZAVAT

1 morcov mijlociu, 1 radacina patrunjel, 2 fire de praz, 3 cartofi mijlocii, 2 l zeama de carne.

Morcovul, patrunjelul si prazul se taie fin ca taiteii, iar cartofii se taie putin mai grosi. Se pun la fiert in supa strecurata. Se adauga sare cat trebuie.



*. ALTA SUPA DE ZARZAVAT

1 morcov mijlociu, 1 radacina patrunjel, 1 fir de praz, 1/2 telina, 3 cartofi, 1/2 lingura unt, 2 l zeama de carne.

Morcovul, patrunjelul, prazul, telina si cartofii se taie ca taiteii. Se incinge intr-o cratita untul, se pune tot zarzavatul, afara de cartofi, amestecand cu lingura, pana se moaie, fara sa se rumeneasca. Se toarna deasupra apa cat sa acopere zarzavatul, se lasa sa dea in clocot, si cand zarzavatul este aproape fiert, se adauga si cartofii. Se potriveste de sare. Cand este gata, se toarna deasupra zeama de carne si se lasa sa mai dea impreuna un clocot.

82. SUPA CAMPENEASCA

3 l apa, 1 morcov, 1 gulie, 2 fire de praz, 3 cartofi mijlocii, 1 telina mica, 1 lingura unt sau ulei, sare, 1 galbenus, 1 lingura smantana.

Morcovul, gulia si prazul se taie ca fideaua si se inabuse intr-o cratita cu o lingura de unt sau de ulei. Se curata cartofii si telina, se fierb si se trec prin sita. Se pune zeama la fiert intr-o oala de supa, impreuna cu zarzavatul inabusit. Se potriveste de sare, se lasa sa fiarba si cand supa este gata, se drege in castron cu un galbenus si cu putina smantana.

83. SUPA DE ZARZAVAT CU ULEI

3 l apa, 1 morcov, 1 patrunjel, 3 cartofi, o mana de mazare, o mana de fasole verde, 1 dovlecel, 1 conopida mica, 3 rosii, 1/2 lingura ulei, 1/2 lingura faina, sare.

Se taie tot zarzavatul felii si se fierbe intr-o oala, in apa cu sare, impreuna cu mazarea, fasolea verde, dovlecelul taiat bucati si cateva buchete de conopida. Se face un rantas din faina cu putin ulei. Se amesteca incet cu supa, la care se mai adauga rosiile curatite de pielita si taiate bucati. Se potriveste de sare. Se lasa sa dea cateva clocote impreuna.

84. SUPA FRANTUZEASCA CU ZARZAVAT

1 morcov, 1 patrunjel, ½ telina, 1 praz, 1 ceapa, 1/2 varza mica, o mana de mazare, 1 salata mica, 1/2 lingura unt, 1/2 lingurita zahar, sare, 2 l zeama de carne.

Se taie fin ca taiteii tot zarzavatul. Se amesteca totul cu mana dupa ce s-a adaugat un praf de sare si zaharul pisat. Se pun intr-o cratita cu 1/2 lingura de unt si se inabusa la foc potrivit. Se amesteca cu o lingura, ca sa nu se arda, insa incet sa nu se sfarame.

Separat se fierbe varza taiata fin. Cand zarzavatul a inceput sa se moaie, se toarna deasupra zeama de supa, astfel incat sa fie bine acoperit. Se adauga varza fiarta si scursa, putina mazare boabe verde si cateva frunze de salata verde. Cand totul este bine fiert, se adauga restul de supa, se lasa sa dea impreuna un clocot si se serveste.

85. SUPA DEASA DE MORCOVI (CREMA)

3 l apa, 1/2 lingura unt topit, 500 g morcov, 1 ceapa, 4 cartofi mari, 1/2 lingurita zahar, sare, unt proaspat cat o nuca.

Supa de morcovi, ca si toate supele de zarzavat, se poate pregati, in lipsa de zeama de carne, cu apa in care a fiert alt zarzavat, de pilda fasole boabe sau verde, conopida, sparanghel, mazare etc. In cel mai rau caz, se poate face si numai cu apa. Se taie morcovii in felii subtiri si se inabusa intr-o cratita cu untul si cu ceapa taiata de asemenea in felii subtiri. Cand morcovul a inceput sa se moaie, se pune sarea, zaharul, cateva frunze de patrunjel, cartofii curatati si taiati felii; se toama atat lichid, incat sa fie acoperit bine. Se lasa sa fiarba cu capac trei sferturi de ora pana la o ora, la foc mic. Se trece zarzavatul prin sita, se adauga din zeama cat trebuie si se lasa sa mai dea cateva clocote. Se pune o bucata de unt proaspat cat o nuca in supa luata de pe foc. Se serveste cu bucatele de paine prajita in unt.

86. SUPA DE CARTOFI

3 l apa, 500 g cartofi, 1 morcov, 1 patruniel, 1 praz, 1/2 telina, 1 ceapa, 1 lingura unt sau ulei, 1 lingura faina, sare.

Se fierbe zarzavatul in apa cu sare. Cand este complet fiert, se strecoara, iar in zeama se fierb cartofii taiati bucatele. Se prajeste putin in unt sau in ulei o ceapa taiata marunt, peste care se pune o lingura de faina. Se stinge cu putina apa sau cu zeama din supa. Se lasa sa dea doua, trei clocote. Se amesteca incet cu supa, ca sa nu se formeze cocolosi. Se mai lasa sa fiarba. Inainte de a servi supa, se adauga frunze de patrunjel taiate fin.

87. SUPA DE PIURE DE CARTOFI (CREMA)

3 l apa, 750 g cartofi, 1 ceapa, 1 galbenus, 1 lingura smantana, sare.

Se fierb intr-o oala cu apa cartofii curatati si taiati bucatele, cu ceapa si sare. Se lasa sa fiarba acoperit o jumatate de ora. Se incearca daca sunt fierti. Se trec prin sita cat sunt inca fierbinti. Se subtiaza cu zeama lor si se lasa sa mai dea cateva clocote. Se bate un galbenus cu o lingura buna de smantana. Se amesteca incet cu spuma. Se adauga o bucatica de unt proaspat si frunze de patrunjel taiate fin. Se serveste cu bucatele de paine prajita in unt.

88. SUPA DE CARTOFI CU PRAZ

3 l apa, 400 g cartofi, 1 morcov, 1 patrunjel, 1/2 telina, 3 fire de praz, unt proaspat cat o nuca.

Se fierbe zarzavatul in apa cu sare. Cand este fiert se strecoara, iar in zeama se fierb cartofii taiati cuburi egale si prazul taiat in felii subtiri. Se lasa sa fiarba pana incep sa se sfarame. Inainte de a servi, se adauga o bucatica mica de unt proaspat. Se serveste cu bucatele de paine prajite in unt.Se mai poate pregati inabusind prazul taiat felii cu putin unt, inainte de a-l pune la fiert.

89. SUPA DE CIUPERCI

3 l apa, zarzavat de supa, 500 g ciuperci, 1 lingurita unt, 1 lingura faina, sare, piper, 1 galbenus.

Se aleg ciuperci tinere, adica inca inchise, si foarte proaspete. Se spala bine, se curata si se taie in felii potrivite. Ca sa ramina albe, pe masura ce sunt curatite, se pun intr-un castron cu apa si putin otet. Se scurg bine si se inabusa intr-o cratita cu 1/2 lingura de unt, sare, piper si putina frunza de patrunjel tocat fin. Se prajeste usor o lingura de faina in 1/2 lingura de unt si se stinge cu apa in care a fiert zarzavatul de supa. Se adauga ciupercile si se lasa sa mai fiarba. Inainte de a servi, se drege cu un 1 galbenus.



* ALTA SUPA DE CIUPERCI

3 l apa, zarzavat de supa, 500 g ciuperci, 1 lingura unt, sare, piper, 1 lingura gris, 2 linguri smantana.

Se pregatesc ciupercile ca mai sus si se inabusa intr-o cratita cu unt, un praf de sare si un praf de piper. Separat se fierbe zarzavat de supa si cand este gata, se strecoara; zeama se lasa sa dea in clocot, apoi in ea se toarna incet o lingura de gris. Se adauga ciupercile si inainte de a servi se drege cu smantana.

90. SUPA DEASA DE FASOLE BOABE (CREMA)

4 l apa, zarzavat de supa, 300 g fasole, 1 ceapa, unt proaspat cat o nuca sau ulei.

Fasolea aleasa si spalata se fierbe intr-o oala cu apa; dupa ce da in clocot, se scurge apa si se toarna alta apa fierbinte. Se adauga un morcov taiat in patru, o ceapa mare si un patrunjel cu frunze. Se lasa sa fiarba pe foc mic. Se  incearca daca a fiert luand un bob de fasole si strivindu-l intre degete. Se scoate zarzavatul si se trece prin sita fasolea si ceapa, cat sunt inca fierbinti. Se subtiaza cat trebuie cu zeama lor. Se lasa sa mai dea cateva clocote, amestecand mereu, ca sa nu se prinda de fund. Dupa ce se ia de pe foc, se adauga o bucatica de unt proaspat sau o lingura de ulei. Se serveste cu bucatele de paine prajita in unt.

91. SUPA DEASA DE MAZARE VERDE (CREMA)

3 l apa, 500 g mazare boabe verde, 1 salata verde, o mana de spanac, unt proaspat cat o nuca.

Intr-o oala cu apa se fierb mazarea si cateva frunze de spanac si de salata, taiate fin. Se lasa sa fiarba inabusit, la foc potrivit, trei sferturi de ora. Cand mazarea este bine fiarta, se trece prin sita. Se subtiaza cu zeama in care a fiert si se lasa sa mai dea cateva clocote, amestecand din cand in cand. Inainte de a servi, se adauga o bucatica de unt proaspat si o lingura sau doua de mazare verde fiarta separat.

92. SUPA DEASA DE MAZARE USCATA (CREMA)

4 l apa, 400 g mazare uscata, 1 morcov mic, 1 ceapa mica, 1 felie de slanina, 1/2 lingura unt  sau 1 lingura ulei, 1/2 lingurita zahar, sare.

Se alege, se spala si se pune mazarea la muiat din ajun. A doua zi se schimba apa si se pune la foc mic cu apa rece, sa se incalzeasca cu incetul. Se prajesc putin in unt sau in ulei morcovul, ceapa, patrunjelul si o felie de slanina fiarta, taiate in patratele mici. Toate acestea se adauga in oala cu mazare dupa ce a dat in fiert. Se sareaza si se lasa sa fiarba aproape doua ore. Se trece prin sita si se subtiaza cu zeama din oala, adaugand apa, daca este nevoie. Se pune zaharul. Se lasa sa mai fiarba, amestecand din cand in cand, ca sa nu se prinda de fund. Cand este gata, se adauga putin unt proaspat sau o lingura de smantana si, daca avem, putina mazare verde conservata. Se serveste cu bucatele de paine prajita in unt.

93. SUPA DE MACRIS

3 l apa, 500 g macris, 2 cartofi, 1 lingura unt, sare, 1 galbenus, 2 linguri smantana.

Macrisul trebuie sa fie foarte tanar, de aceea aceasta supa nu este gustoasa decat foarte devreme primavara. Se alege si se spala bine macrisul. Se inabusa intr-o cratita cu putin unt pana cand se moaie. Se trece apoi intr-o oala cu apa in care a fiert zarzavat, impreuna cu cartofii curatati si taiati bucati, si sare cat trebuie. Se lasa sa fiarba jumatate de ora. Cand este aproape gata, se adauga cateva frunze de macris spalate, care au fost pastrate de la inceput, si se mai da odata in clocot. Inainte de a fi servita, se drege cu un galbenus si doua linguri de smantana.

94. SUPA DE LINTE

4 l apa, 300 g linte, 1 ceapa, 2 - 3 catei de usturoi, o crenguta de cimbru, 1 lingura unt, untura sau ulei, 1 lingura faina.

Se alege lintea, se spala si se pune sa stea in apa de seara pana a doua zi. Se pune la fiert intr-o oala cu apa rece, cu ceapa taiata marunt, usturoi si cimbru. Se lasa sa fiarba incet; sarea se pune numai la sfarsit cand lintea este fiarta, altfel ramane tare. Sa face un rantas dintr-o lingura de faina cu putin ulei sau untura, se amesteca cu supa, se potriveste de sare si se lasa sa mai dea cateva clocote.

95. SUPA DEASA DE LINTE

* Se folosesc aceleasi cantitati ca la reteta 94.

Se fierbe lintea si cand este gata se trece prin sita. In loc de rantas de faina, se adauga la fiert 2 - 3 cartofi.

96. SUPA DE ROSII

1,500 kg rosii, 3 linguri orez, 1 galbenus, 2 linguri smantana, 2 l zeama de carne sau apa, sare, 1 lingurita zahar.

Se pun intr-o oala rosiile spalate si taiate bucati, cu putina sare. Se acopera si se lasa sa fiarba inabusit in apa pe care o lasa singure. Cand s-au muiat bine, se trec prin sita si se subtiaza cu zeama de carne sau cu zeama in care a fiert zarzavat. Se pune zaharul, orezul si se lasa sa fiarba bine, se potriveste de sare. Inainte de a fi servita, se drege supa cu un galbenus si cu doua linguri de smantana. Este foarte gustoasa si rece. In acest caz, zeama de supa cu care se subtiaza trebuie bine curatata de grasime. Orezul poate fi inlocuit cu arpacas muiat in apa din ajun, ca sa fiarba mai usor.

97.  SUPA DE ROSII CU USTUROI

1 kg rosii, 1 ceapa, 1 lingura unt sau ulei, 1 morcov si 1 patrunjel, 200 g orez, 1 lingurita zahar, 3 catei de usturoi, sare, 2 l zeama de carne.

Se ingalbeneste o ceapa taiata marunt in putin unt sau ulei. Se spala rosii bine coapte, se rup in bucati si se pun impreuna cu ceapa intr-o oala acoperita, la foc mic. Cand s-au muiat, se adauga un morcov mic si o bucata de patrunjel, orezul ales si spalat, zeama de carne sau apa in care a fiert zarzavat, sarea, zaharul si usturoiul. Se lasa sa fiarba acoperit trei sferturi de ora, pana ce orezul se face ca o crema. Se trece totul prin sita si se lasa sa mai dea cateva clocote, amestecand ca sa nu se prinda de fund.



98. SUPA DEASA DE CONOPIDA (CREMA)

3 l apa, 1 conopida frumoasa, 1/2 lingura unt, 1 lingura faina, 1 galbenus, 2 linguri smantana, sare.

Se fierbe o conopida in apa cu sare. Se rup cateva buchete din conopida pentru garnitura si se pastreaza in zeama. Se incalzesc fara sa se ingalbeneasca untul si faina si se sting cu 2 - 3 cesti de apa. Se trece conopida prin sita, se amesteca cu sosul de faina, se subtiaza cu zeama in care a fiert conopida si se lasa sa mai fiarba pe foc mic. Din cand in cand se ia cu o lingura pielita pe care o formeaza untul ridicat la suprafata. Cand este gata, se drege cu un galbenus batut cu doua linguri de smantana si se adauga buchetele de conopida fiarta.

99. SUPA DE GULII (CREMA)

3 l apa, 3 gulii frumoase, 300 g cartofi, 1/2 lingura unt, 1 lingura faina, 1 galbenus, 2 linguri smantana,sare.

Se curata guliile si cartofii, se taie bucati si se pun la fiert intr-o oala cu apa si putina sare. Se lasa sa fiarba bine. Se face un rantas din jumatate lingura de unt, cu o lingura de faina. Se stinge cu zeama din oala si se amesteca incet  cu supa. Cand legumele sunt bine fierte, se trec prin sita si se lasa supa sa mai dea cateva clocote. Se drege in castron cu o lingura de smantana si cu un galbenus.

* ALTA SUPA DE GULII

Se curata cateva gulii si cativa cartofi. Guliile se taie in felii subtiri, iar cartofii in cuburi mici. Se pregateste supa la fel ca la crema de gulii, fara sa se treaca prin sita. Se drege cu ou si smantana.

100. SUPA DEASA DE DOVLEAC (CREMA)

4 l apa, 500 g dovleac, 1 ceapa, 2 linguri unt, 1 lingura faina, 2 linguri smantana, sare.

Se curata dovleacul de coaja si de samburi, se taie bucati si se inabusa cu putin unt si o ceapa taiata marunt. Se fierbe jumatate de ora la foc mic. Se face un sos alb din faina si unt, subtiat cu putina apa, si se amesteca cu dovleacul trecut prin sita. Se adauga apoi apa in care a fiert zarzavat, se pune sare si se lasa sa fiarba la foc mic; din timp in timp se ia cu o lingura pielita ce se formeaza deasupra prin ridicarea untului la suprafata. Se drege cu doua linguri de smantana.

101. SUPA DEASA DE LEGUME (CREMA)

4 l apa, 1 lingura unt, 2 cepe, 250 g rosii, 300 g cartofi, 2 catei de usturoi, o mana de fasole fidea, unt proaspat cat o nuca.

Se prajeste ceapa in unt fara sa se ingalbeneasca. Se toarna deasupra apa sau de preferinta apa in care a fiert alt zarzavat, de exemplu conopida, fasole etc. Se pune la fiert intr-o oala, se adauga rosii frumoase si bine coapte, cartofii curatati si taiati bucati, sare si usturoi. Se acopera si se lasa sa fiarba. Se trece prin sita si se lasa sa mai dea cateva clocote. Inainte de a servi, se adauga fasolea verde fiarta si taiata in bucatele mici, si putin unt proaspat.

102. SUPA DE VARZA

3 l apa, 1 varza mijlocie, o ceasca orez sau arpacas, 1 galbenus, 2 linguri smantana, sare.

Se taie varza marunt, se opareste, se scurge de apa si se pune la fiert intr-o oala, cu apa fierbinte. Se adauga jumatate ceasca de arpacas sau de orez ales si spalat (arpacasul se moaie in apa din ajun). Se lasa sa fiarba, se potriveste de sare si cand este gata, se drege in castron cu un galbenus si cu smantana.

103. SUPA DE CEAPA

3 l apa, 250 g ceapa, 2 linguri unt, o lingura faina, sare, 6 felii de paine prajita in unt, 1 lingura branza rasa.

Se taie ceapa in felii foarte subtiri si se pune la foc cu o lingura de unt. Nu trebuie sa se ingalbeneasca. Cand incepe sa se moaie, se trage cratita pe marginea masinii, se adauga faina. Se amesteca mereu si cand ceapa si faina au luat o culoare galbuie, se sting cu apa sau, mult mai bine, cu zeama de carne, amestecand continuu. Se pune sare si se lasa sa fiarba incet in sfert de ora. intre timp se prajesc feliile de paine in unt. Deasupra supei din farfurii se pune cate o feliuta de paine presarata cu parmezan ras.

104. SUPA DEASA DE SPANAC (CREMA)

3 l apa, 500 g spanac, 1 lingura unt sau untura, 1 lingura faina, 1 galbenus, 2 linguri smantana, sare.

Se alege spanacul, se spala cu grija si se pune la fiert cand apa clocoteste. Separat se prajeste usor faina in untura si se stinge cu apa in care fierbe spanacul. Se toarna rantasul in oala cu spanac, se trece totul prin sita, se potriveste de sare si se lasa sa mai dea cateva clocote. Cand este gata, se drege in castron cu un galbenus si putina smantana.

105. SUPA DE SALATA

3 l apa, 6 salate, 1 ceapa, 1 capatana de usturoi, 1 lingura untura, 50 g slanina, 2 oua, sare.

Se pune apa la foc. Cand da in clocot, se adauga sare, o ceapa si cativa catei de usturoi, toate tocate, si cateva salate taiate bucati. Separat se prajesc in untura slanina taiata cuburi si cativa catei de usturoi tocat. Cand incep sa se rumeneasca, se pun in supa. In tigaia in care s-a prajit slanina, se face o omleta obisnuita din doua oua, se taie in cuburi si se pune in supa inainte de a fi servita la masa. Dupa dorinta se poate adauga putin otet.

106. SUPA DE CHIMEN

3 l apa, zarzavat de supa, 1 lingura chimen, 1 lingura unt, 1 lingura faina, sare, 6 felii de paine taiate cuburi.

Se fierbe in apa o lingura de chimen si zarzavat de supa. Se prajeste usor o lingura de faina cu o lingura de unt si se stinge cu zeama strecurata. Se lasa sa dea cateva clocote. Se potriveste de sare. Se serveste cu cuburi de paine prajita in unt. Supa este mai gustoasa daca se inlocuieste apa in care se fierbe chimenul, cu zeama de carne.

asistenta sociala

frumusete






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.