Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Referate categorii

Depozitarea cerealelor

Depozitarea cerealelor

Depozitarea cerealelor se poate face in silozuri metalice sau din beton. Depozitarea cerealelor in silozuru verticale prezinta foarte multe avantaje, inclusiv economia de spatiu si prevenirea pierderilor ce se pot produce in timpul utilizarii altor procedee de depozitare.

1.Compararea silozurilor din metal cu cele din beton

I. Constructia silozurilor din otel este mai usoara si mai rapida

Silozurile din otel de capacitate rezonabila pot fi construite in cateva zile sau in cateva ore, in timp ce mai multe luni sunt necesare pentru ridicarea unui siloz din beton monolit. Factorii urmatori demonstreaza motivul pentru care silozurile din otel  prezinta un avantaj considerabil in materie de constructie:



Pentru instalarea unui siloz din otel este necesara o cantitate minima de utilaje si de manopera.Constructia silozurilor din otel nu necesita folosirea unor petoniere voluminoase si costisitoare care sunt absolut necesare in cazul canstruirii de silozuri din beton.

Silozurile din otel pot fi ridicate prin mana de lucru relativ neexperimentata, desigur cu supravegherea unui maistru calificat, in vreme ce construirea unui siloz din beton  necesita utilizarea unui personal de calificare inalta in constructia de silozuri din beton.

Montajul silozurilor di otel se efectueaza prin procedee mai putin dificile. Montajul silozurilor din otel este mai rapid gratie panourilor care se imbina intre ele prin suruburi. Sunt eliminate esafodajele cat si troliile costisitoare necesare la turnarea continua a silozurilor din beton.

II.O mai mare rezistenta la insecte parazite constituie un alt punct esential in favoarea silozurilor din otel fata de silozurile din beton

Tablele din otel nu sunt poroase si nu se crapa. Pentru acest motiv, otelul este aproape unicul material care rezista rozatoarelor. Tasarea cauzeaza fisuri in betonul monolit sau in blocurile de beton, datorita fundatiilor defectuoase sau intemperiilor severe, ceea ce va provoca gauri de o marime suficienta pentru a permite intrarea rozatoarelo in zona de depozitare.

Silozurile din otel sunt etanse si la adapost de intemperii. Ele sunt etansate la imbinarea cu fundatia prin intermediul unui mastic sau a unei paste de ciment cu scopul de a evita posibilitatea intrarii rozatoarelor si insectelor parazite. Toate imbinarile sunt etanse cu ajutorul unor benzi de cauciuc ermetice, care sunt etanse la aer si umiditate.



Suprafata interioara a silozurilor din otel fiind neporoasa ofera o mai mare siguranta decat suprafetele rugoase din beton pe care ouale insectelor si larvele pot fi usor puse la adapost si multiplicate.

III. Silozurile din otel sunt perfect etanse la intemperii

Benzile de cauciuc de etansare puse intre fiecare foaie de otel dureaza nelimitat si asigura o protectie completa impotriva interperiilor  si insectelor parazite. Cerealele care comtin o umiditate excesiva vor crea condens in interiorul oricarui fel de siloz. Silozurile din otel, nefiind poroase, nu pot absorbi umiditatea excesiva in timpul cand se reincalzesc, contrar celor din beton; in cazul acestora, su efectul vanturilor puternice si calde, condensul absorbit de peretii exteriori este apasat spre interiorul acestora si exista riscul de a ajunge la cereale.

IV.Silozurile din otel sunt mai putin costisitor de intretinut

Silozurile din otel nu necesita practic nici o cheltuiala de intretinut, in comparatie cu silozurile din beton:

Peretii exteriori ai silozurilor din otel sunt galvanizati si nu necesita nici o intretinere pe o durata de mai mult de 20 ani.

Peretii interiori ai silozurilor din otel, fiind in mod constant curatati prin miscarea cerealelor, nu necesita nici o intretinere.

Prin comparare, silozurile din beton sunt subiectul unor dezintegrari neaparente cum ar fi macinarea, faramitarea, cojirea si siroirea, datorita rupturii structurii celulare interioare. Majoritatea acestor distrugeri sunt datorate umiditatii excesive acumulate in pereti sau datorate betonului de calitate inferioara, ori defectelor de structura.



In scopul evitarii infiltrarii umiditatii prin traversarea peretilor, umiditatea care va fi imediat absorbita de catre cereale, silozurile din beton necesita o atentie si o intretinere constante. Fisurile care se pot produce din

cauza tasarii fundatiilor sau variatiilor extreme ale temperaturii, vor necesita reparatii si etansari.

V.Silozurile din otel ofera o mai mare rezistenta la flacari

Nici un siliz nu este necombustibil. O temperatura de 705oC va distruge indiferent ce gen de constructie. Totusi, otelul este mult mai rezistent la foc decat betonul. O temperatura de 344oC va distruge chiomic toate constructiile din beton, rezultand o structura mai fragila si mai apta de explozie. Aceeasi temperatura va  cauza otelului o bombare usoara si nu va produce decat basicarea partilor vapsite.

VI.Flexibilitatea silozurilor din otel este un alt motiv important pentru care ele sunt mult mai avantajoase

Flexibilitatea otelului insusi il indeparteaza de pagubele cauzate  de cutremurele de pamant. Prin comparatie, structurile de beton se vor fisura sau crapa sub tensiuni asemanatoare.

Silozurile din otel pot fi concepute in asa mod incat sa fie usoara extinderea lor ulterioara, daca va fi cazul. Cumpararea utilajelor suplimentare de incarcare si de descarcare nu este necesara ca in cazul extinderii silozurilor din beton.

Daca este cazul, un siloz din otel poate fi transportat la un alt amplasament, cu cheltuieli minime. Silozurile metalice pot fi demontate si remontate printr-o noua cumparare doar de materiale de atansare ca si de imbinare necesare remontarii lor.



VII.Silozurile din otel ofera o mai mare rezistenta la vant

Desi silozurile din otel sunt mai flexibile, ele sunt suficient de solide pentru a rezista furtunilor.

VIII.Silozurile din otel permit o evacuare mai mare de caldura

Iata trei motive pentru care retentia de caldura de catre silozurile din otel este inferioara celei a silozurilor din beton:

Peretii unui siloz din otel, galvanizate cu zinc, reflecta mai bine razele de soare decat peretii mati ai structurilor din beton si in consecinta, minimalizeaza absortia directa a caldurii degajata de catre soare.

Grosimea peretilor unui siloz din otel este inferioara celei a peretilor unui siloz din beton. In consecinta, cu toate ca otelul este mai bun conducator de caldura decat structurile din beton, cantitatea de caldura inmagazinata in peretii silozurilor din otel se arata a fi mai mica.

Betonul se va incalzi mai incet decat otelul, dar el va retine caldura pentru mai mult timp chiar si dupa apusul soarelui; adesea, dimineata foarte devreme, peretii unui siloz din beton sunt la fel de calzi ca si ai sobei, din cauza caldurii absorbite la asfintit. Din contra, silozurile din

otel provocand o reflexie a razelor de soare, determina o absortie mai mica de caldura si de aceea silozurile metalice se racesc mai repede dupa disparitia sursei de caldura.