|
Specula - infractiune
1. Continutul legal
In art. 295 C. pen. este incriminata infractiunea de specula, care consta in savarsirea uneia dintre urmatoarele fapte[1]:
a) cumpararea in scop de revanzare a produselor industriale sau agricole care, potrivit dispozitiilor legale, nu pot face obiectul comertului particular;
b) cumpararea de produse agricole in scop de prelucrare in vederea revanzarii, daca ceea ce ar putea rezulta din prelucrare nu poate face, potrivit dispozitiilor legale, obiectul comertului particular.
Infractiunea de specula reprezinta fapta ilicita care a stat de-a lungul timpului cel mai mult in atentia legiuitorului roman, atat datorita nivelului acestui fenomen infrac tional in domeniu, dar si preocuparii pentru protectia populatiei impotriva acestor fapte atat de frecvente si de pagubitoare pentru interesele economice ale populatiei. Marturie a acestei preocupari sunt multiplele reglementari care s-au adoptat de-a lungul timpului in acest domeniu.
In analiza infractiunii de specula prevazuta in art. 295 lit. a) si b) se va tine cont de schimbarile structurale intervenite in economia si comertul Romaniei dupa decembrie 1989, precum si de prevederile noilor acte normative cu incidenta asupra continutului acestei infractiuni.
2. Conditii preexistente
A. Obiectul infractiunii. a) Obiectul juridic special al infractiunii este format din relatiile sociale care se formeaza si se dezvolta in domeniul circulatiei produselor industriale si agricole, relatii care n-ar putea fi ocrotite fara combaterea faptelor prin care se incalca regimul legal stabilit intr-o anumita perioada, in tara, pentru desfasurarea activitatilor economice ce se incadreaza in acest domeniu.
b) Obiectul material. Obiectul material este format din acele bunuri industriale si agricole asupra carora poarta actiunile incriminate.
Tinand cont ca, in prezent, comertul exterior in tara noastra este liberalizat (potrivit dispozitiilor Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice in baza liberei initiative si a altor acte normative adoptate de catre legiuitor) s-ar putea discuta asupra sferei produselor ce pot constitui obiectul material al infractiunii de specula. S-ar putea sustine ca, din moment ce articolul 27 din Legea nr. 3/1972 cu privire la comertul interior (in care sunt prevazute produsele industriale si agricole care fac obiectul comertului interior) nu a fost abrogat, inseamna ca si in continuare toate celelalte produse vor constitui obiectul material al infractiunii de specula, daca vor fi cumparate si revandute prin incalcarea dispozitiei din textul art. 295 lit. a) si b). Obiect material al infractiunii pot fi atat produsele industriale si agricole indigene, cat si cele aduse, in orice mod, din strainatate. Impotriva acestei opinii s-ar putea arata ca in conditiile comertului liberalizat conditia ceruta de legiuitor in textul de lege cu privire la obiectul material (in sensul ca obiectul speculei este format din produsele industriale sau agricole care, potrivit dispozitiilor legale, nu pot face obiectul comertului particular) nu mai este integral de actualitate, deoarece toate produsele agricole si industriale pot fi comercializate, fara nici o limita[2].
Obiectul material al infractiunii de specula in acest inteles - ca o activitate ce se rasfrange asupra unor bunuri care sunt scoase din circuitul civil, este in prezent restrans.
Mai
amplu este obiectul material al infractiunii de specula in
intelesul pe care
art. 1 alin. (2) din Decretul-lege nr. 15/1990 il confera conceptului de
specula, desfasurata ca o vanzare cu suprapret a
oricaror marfuri, precum si ca fapta de comercializare a
caror bunuri primite in cadrul actiunii de ajutorare
internationala a statului, daca au fost obtinute
fara drept, in orice mod.
De asta data pot constitui obiect material al speculei orice fel de bunuri cu conditia sa fi facut obiectul unei vanzari cu suprapret ori sa fi fost din cele primite ca ajutor international ori dobandite de speculant fara drept.
B. Subiectii infractiunii. a) Subiect activ al infractiunii poate fi orice persoana, legea necerand o calitate speciala in acest sens.
In concret aceasta infractiune poate fi savarsita de orice persoana care se ocupa cu comercializarea de bunuri, indiferent daca are sau nu autorizatie sau certificat de producator pentru bunurile ce le comercializeaza.
Infractiunea de specula este susceptibila a fi savarsita in toate formele de participatie (coautorat, instigare sau complicitate).
b) Subiectul pasiv al speculei este persoana fizica pagubita prin savarsirea in fractiunii.
In cazul acestei infractiuni care, de regula, se savarseste in forma continuata poate exista o pluralitate de subiecti pasivi.
Stabilirea in fiecare caz in parte a persoanei subiectului pasiv nu este necesara pentru existenta infractiunii[3].
3. Continutul constitutiv
A. Latura obiectiva. a) Elementul material intr-o prima varianta consta intr-o actiune de cumparare a unor produse industriale sau agricole in scop de revanzare.
Se observa aici ca scopul nu este o componenta a laturii subiective, el semnificand destinatia activitatii materiale.
Notiunea de cumparare trebuie inteleasa in sensul limbajului curent existent in dreptul civil, ca act sau fapt de comert.
Pentru calificarea faptei ca specula nu are relevanta modul cum a avut loc cumpararea, adica daca pretul s-a achitat imediat sau dupa un anumit timp ori daca produsele au fost cumparate de la societati comerciale sau persoane particulare (din tara sau strainatate). Pentru existenta infractiunii, castigul realizat prin specula de catre faptuitor nu constituie o cerinta prevazuta de lege, dar constituie un element de care se tine seama la constatarea infractiunii si individualizarea sanctiunii.
Infractiunea exista chiar daca faptuitorul achizitioneaza anumite bunuri de la diverse persoane sau din strainatate si le vinde chiar la pretul pietei.
Daca o persoana cumpara anumite bunuri la un pret mult inferior celui practicat pe piata, in cantitate mare, bunuri care au provenit din savarsirea de infractiuni, consideram ca faptele acesteia ar constitui un concurs de infractiuni intre specula si tainuire (art. 221 C. pen.).
Textul art. 295 lit. a) C. pen. nu prevede ca o conditie necesara pentru realizarea laturii obiective a infractiunii de specula - repetarea actiunii de cumparare a produselor, astfel ca si printr-o singura actiune in scop de revanzare se realizeaza continutul infractiunii.
In cazul variantei prevazute in art. 295 lit. b), cumpararea de produse industriale sau agricole din cele care in mod exceptional nu pot face parte din circuitul civil, se face in scop de prelucrare in vederea revanzarii lor.
Asa cum se intelege din textul de lege, prelucrarea produselor cumparate presupune, de regula, o activitate desfasurata de persoane fizice, soldata cu modificarea calitativa substantiala a acestor produse. Eventualele schimbari simple ale aspectului exterior al produselor sau ambalajelor nu inseamna prelucrare in intelesul textului de lege.
De
asemenea, cumpararea in scop de prelucrare in vederea revanzarii
trebuie deosebita de activitatea desfasurata de
meseriasi, care nu constituie specula, pentru ca acestia
isi desfasoara activitatea pe baza de autorizatie
si cu materiale procurate legal din comert. In variantele
prevazute in art. 1 alin. (1) si (2) din Decretul-lege
nr. 15/1990, elementul material se realizeaza fie prin revanzarea cu
suprapret a bunurilor, fie prin revanzarea unor bunuri primite in cadrul
actiunii de ajutorare internationala.
b) Urmarea imediata se realizeaza prin insasi savarsirea uneia din faptele incriminate, iar legatura de cauzalitate rezulta din insasi comiterea faptei.
B. Latura subiectiva. Forma de vinovatie prevazuta de lege este intentia, deoa rece legea cere ca achizitionarea in orice mod sau cumpararea de produse sa se faca in scop de revanzare. Intentia subiectului activ de a cumpara in scop de revanzare trebuie dovedita. Tot astfel, trebuie sa existe intentia subiectului de a vinde cu suprapret marfurile ori bunurile primite in cadrul ajutorarii internationale.
Stabilirea vinovatiei speculantului se face, cel mai adesea, plecandu-se de la unele stari de fapt, cum ar fi: felul si cantitatea marfurilor cumparate in raport cu nevoile si posibilitatile normale de consum ale persoanei si familiei sale, modalitatile de procurare, repetarea actelor de cumparare si revanzare, vanzarea produselor cumparate la un pret mai mare, timpul care a trecut de la cumparare la revanzare, comportamentul faptuitorului etc.
Scopul revanzarii produselor, acolo unde exista aceasta cerinta esentiala, trebuie sa existe in momentul cumpararii acestora.
4. Forme. Modalitati. Sanctiuni
A. Forme. Infractiunea este susceptibila de forme imperfecte, insa legea nu sanctioneaza actele pregatitoare, iar tentativa este pedepsita numai in art. 1 alin. (1) si (2) din Decretul-lege nr. 15/1990.
Infractiunea se consuma in momentul in care se cumpara produsele in scopul revanzarii sau se realizeaza vanzarea cu suprapret a lor. In practica, infractiunea are un caracter continuat, deoarece rareori aceasta activitate consta numai intr-o singura activitate de cumparare ori de vanzare cu suprapret sau de vanzare a unor bunuri primite ca ajutoare din strainatate. Desigur ca infractiunea va avea un caracter continuat in cazul in care doua sau mai multe acte s-au efectuat in cadrul aceleiasi rezo lutii infractionale a faptuitorului.
B. Modalitati. Infractiunea de specula este o infractiune comisiva si se realizeaza in cele patru variante normative prevazute in art. 295 C. pen. si in art. 1 alin. (1) si (2) din Decretul-lege nr. 15/1990, asa cum s-a aratat mai sus. Fiecareia din modalitatile normative ii corespunde o varietate de modalitati faptice.
C. Sanctiuni. Sanctiunea pentru aceasta infractiune este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani (in variantele prevazute in art. 295 C. pen.) si de la 3 la 10 ani (in variantele prevazute in Decretul-lege nr. 15/1990). In afara de pedeapsa, in cazul savarsirii speculei se poate aplica o masura de siguranta, de exemplu confiscarea speciala a bunurilor ce au format obiectul infractiunii. In asemenea cazuri pot fi supuse confiscarii speciale atat bunurile si valorile care au fost gasite la faptuitor, cat si sumele de bani ce au fost obtinute ca urmare a activitatii infractionale. Tainuirea si favorizarea la variantele prevazute in art. 1 alin. (1) si (2) din Decretul-lege nr. 15/1990 se pedepseste ca si infractiunea consumata.
[1] Prin prevederile Legii nr. 12/1990 (republicata cu modificari in M. Of. nr. 133/20.06.1991), au fost abrogate prevederile art. 29 lit. c) si d), precum si ale art. 70-87 din Legea nr. 3/1972 cu privire la activitatea de comert interior.
[2] In mod exceptional, prin H.G. nr. 1323/1990 sunt enumerate activitatile care nu fac obiectul comertului particular, activitatile pe care legea le interzice in mod explicit, activitatile considerate monopol de stat, folosirea si comercializarea de droguri, narcotice, in alt scop decat cel medicamentos, imprimarea hartilor cu caracter militar, fabricarea sau comercializarea de aparatura de interceptare a convorbirilor ori a echipamentelor care folosesc o anumita frecventa radio, acestea din urma fara avizarea organelor competente ori incalcarea avizelor.
[3] V. Dongoroz si colab.. op. cit., vol. IV, p. 486.