Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Referate categorii

Agregarea fisierelor

AGREGAREA FISIERELOR

Putem avea situatii in care sa existe in aceeasi baza de date SPSS mai multe inregistrari ale aceluiasi subiect. Acest lucru se poate intampla atunci cand un lot de subiecti au efectuat acelasi test in mai multe situatii experimentale.

Daca dorim sa obtinem o baza de date in care sa avem pentru fiecare subiect o singura inregistrare, care sa contina doar o anumita valoare legata de sirul de testari la care a fost supus, putem apela la procedura de agregare.



Vom exemplifica utilizand o baza de date oferita de pachetul SPSS (anxiety.sav). Ea contine inregistrari ale unui numar de 12 subiecti carora li s-a evaluat nivelul anxietatii in patru momente diferite, probabil in contextul unei proceduri de reducere a anxietatii. Rezultatele sunt introduse in baza de date si se prezinta astfel:

Procedura de agregare se lanseaza 

din meniul Data-Aggregate, care deschide caseta principala de dialog:


Am trecut in lista Break Variable(s) variabila subject, adica variabila dupa care se grupeaza (agrega ) datele.

Am trecut in lista Aggregate variable(s) variabila score care urmeaza sa fie recalculata prin agregare. Se observa ca va rezulta o noua variabila (score_1) egala cu media scorului (MEAN(score)) fiecarui subiect pentru toate aparitiile in baza de date.

ATENTIE: In lista Aggregate variable(s) nu sunt acceptate decat variabile numerice. Acesta este inca un motiv pentru a utiliza numai variabile de tip numeric la crearea bazelor de date SPSS.

Daca actionam butonul Function, deschidem o casta care ne permite alegerea dintr-o varietate de functii de agregare pentru fiecare subiect in parte:

First value – prima valoare

Last value – ultima valoare

Number of cases – numarul de inregistrari

Standard deviation – abaterea standard

Minimum value – valoarea minima

Maximum – valoarea maxima

Sum of values – suma valorilor

Optiunile din zona inferioara a casetei permit alegerea unor functii de agregare bazate pe procentajul valorilor

Oricum, nu se poate alege decat o singura functie de agregare, celelalte putnd fi folosite doar pentru o agregare ulterioara.

Se apasa Continue si se revine la caseta principala de dialog.

Aici trebuie aleasa optiunea de a se crea un fisier nou (Create new data file), caz in care procedura trimite rezultatul in fisierul AGGR.SAV sau intr-un fisier denumit de noi prin apasarea butonului , sau inlocuirea fisierului de lucru (Replace wrking data file), caz in care vom avea pe ecran noul fisier rezultat prin agregare, optiune preferata de noi aici .

Se apasa OK.

Se obtine fisierul agregat alaturat, in care fiecare subiect apare o singura data, cu variabila scor_1 care contine media scorurilor pentru aparitiile din baza de date initiala.

Se va observa ca fisierul rezultat cu optiunea Replace working data file nu are nume (Untitled). El trebuie salvat daca dorim sa il pastram. Fisierul original (anxiety.sav) a ramas pe disk fara nici o modificare.