Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Referate categorii

Axe, miscari

Axe, miscari

In domeniul comenzii numerice s-a adoptat notiunea de axa, pentru a defini fiecare directie fixa de deplasare rectilinie sau circulara, deplasare care poate fi executata de organele mobile comandate ale masinii-unelte. Axelor masinii-unelte li se atribuie o anumita simbolizare si sensuri de deplasare, puse de acord la nivel international prin Recomandarea ISO R-841, iar la nivel national prin STAS 8902-83. Rolul normativelor este de a crea, din acest punct de vedere, un limbaj comun intre diferitele centre de programare, si respectiv fabricantii si utilizatorii de masini unelte comandate numeric.

a)  Miscarea rectilinie



Axele de deplasare rectilinie ale unei masini-unelte cu comanda numerica formeaza un sistem geometric de coordonate. Conform standardelor, sistemul normal de coordonate este un triedru de sens direct, care se refera la o piesa fixata pe masina si avand muchiile (axele) paralele cu ghidajele principale ale acesteia.

Pentru stabilirea sistemului de coordonate si a sensului pozitiv se utilizeaza regula mainii drepte: degetul mare reprezinta axa X, aratatorul axa Y, iar mijlociul axa Z. Pentru miscarea de rotatie regula mainii drepte se aplica astfel: punand degetul mare in sensul pozitiv al miscari de translatie pe axa, celelalte degete vor indica sensul pozitiv al miscarii de rotatie.

Axa Z este identica sau paralela cu axa arborelui principal al masinii. Axa Z este identica cu axa sculei la masinile de gaurit (MG), masinile de frezat (MF), masinile de alezat si frezat (MAF), unde arborele principal antreneaza scula, in timp ce la masinile prelucratoare de corpuri de revolutie cum ar fi strungurile normale (SN) sau masinile de rectificat (MR) axa Z este identica cu axa semifabricatului.

Axa X este in majoritatea cazurilor orizontala si paralela cu suprafata de asezare a piesei, reprezentand axa principala de deplasare in planul in care se realizeaza pozitionarea piesei fata de scula.

Directia si sensul poz al axei X se stabileste cu regula mainii drepte. Ne asezam fata de axa principala Z astfel incat Z “sa intre in ceafa” si intanzand mana dreapta avem directia si sensul pozitiv al axei X in plan orizontal.



Axa Y intregeste triedrul si este deci perpendiculara pe planul XOZ, sensul pozitiv (+) corespunde triedrului de sens direct sau este dat de regula mainii drepte.

Axe suplimentare. Exista situatii in care pe unele masini unelte intalnim mai mult de trei axe de deplasare rectilinie. Daca consideram axele X, Y, Z ca axe de ordinul 1, se pot defini  sisteme suplimentare de axe paralele cu cele primare dupa cum urmeaza:

- axe de ordinul unu - X, Y, Z

- axe de ordinul doi - U, V, W

- axe de ordinul trei - P, Q, R

b) Miscarea de rotatie

Tot asa cum s-au definit axele deplasarilor rectilinii se definesc, in mod conventional, si miscarile de rotatie intalnite la masinile-unelte comandate numeric. In acest scopse porneste de la triedrul de sens direct care determina axele de deplasare rectilinie si se asociaza literele A, B, C pentru miscarile de rotatie in jurul acestor axe, sau a unora paralele cu ele. Astfel axa A reprezinta miscarea in jurul unei axe paralele cu axa X, iar axele B si C reprezinta miscari in jurul unor axe paralele cu axele Y respectiv Z. Sensul pozitiv (+) al axelor de rotatie se determina din sensul pozitiv al axelor respective de deplasare rectilinie, aplicand regula surubului dreapta sau regula tirbusonului.

c) Originea sistemului de coordinate

Prin originea sistemului de coordonate se intelege acel punct  in care X=Y=Z =0, respectiv A=B=C= 0. Alegerea originii pe masina unealta este arbitrara, atat pentru axele de deplasare rectilinie, cat si pentru cele de rotatie. El se afla de regula la intersectia axei Z cu un plan frontal ce trece prin flansa de prindere a SF sau sculei.



Acest punct constituie punctul de referinta pentru stabilirea pozitiei semifabricatu-lui fata de masina-unealta (scula).

Masina in sine, prin axele sale de coordonate si fixarea punctului de “zero masina” devine un sistem rigid din punct de vedere geometric, cu un sistem de axe bine stabilit. Originea sistemului de coordonate al masinii ('zero masina') OM este definita ca punctul in care XM=0, YM=0, ZM=0.

Orice piesa pe care vrem s-o prelucram trebuie mai intai pozitionata fata de sistemul rigid de coordonate al masinii si apoi identificat punctul din care incepe derularea programului de prelucrare.

Acest punct se numeste originea sistemului de coordonate al piesei Op este aleasa arbitrar si convenabil de catre tehnologul programator si este definita ca punctul in care XP=0, YP=0, ZP=0. Deplasarile insa pe axele masinii se fac dupa aceleasi directii, dar, din punctul de vedere al programului, dintr-o alta origine a sistemului de coordonate, originea piesei Op si nu originea masinii OM .