|
STRUCTURA SOCIALǍ
Concepte - cheie: conflict de roluri, institutii sociale, relatii interpersonale, relatii sociale, rol social, societate, status social, structurǎ socialǎ.
Structura socialǎ reprezintǎ un ansamblu de interactiuni umane si sociale integrate intr-un sistem, caruia ii determina identitatea si stabilitatea. Ea inglobeaza totalitatea raporturilor dintre formele de convietuire socialǎ, manifeste intre componentii unui sistem social.
Structura socialǎ este un subsistem cu doua coordonate: una orizontala si una verticala. Pe coordonata orizontala se situeaza familia, satul, orasul, natiunea, iar pe cea verticala se situeaza grupurile ocupationale, generatiile, grupurile sexuale, grupurile de varsta si grupurile cu diferite nivele de instructie scolara.
In viata cotidiana omul detine in societate o anumita pozitie care poarta numele de status social. Statusurile variaza dupa personalitatea oamenilor, iar multe dintre interactiunile sociale constau in identificarea si selectarea statusurilor.
Statusul atribuit reprezinta pozitia acordata de societate, urmare a dimensiunii psihosociale a individului (varsta, sex, religie, rasa, mediu familial).
Statusul dobandit este pozitia castigata de o persoana prin invatare sau prin efort. El se contureaza si se obtine de catre individ in cadrul competitiei cu toti cei care aspira la el si prin exprimarea optiunilor pentru pozitia dorita a fi ocupata (ex.: student, profesor, doctor, director, etc).
Statusul fundamental este acel tip de comportament, pe care ceilalti il asteapta de la noi, cerintele putand fi legate de abilitatile si actiunile specifice unei anumite varste, sex sau ocupatie.
In timp ce statusul este o pozitie ocupata de un individ, rolul reprezinta indeplinirea unei atributii, respective totalitatea asteptarilor care definesc comportamentul oamenilor, asteptari exprimate in drepturi si responsabilitati proprii pentru ocuparea unui status. Rolurile sociale dau expresie unui comportament social si permit totodata proiectarea mentala a comportamentului.
Rolurile pun in evidenta sarcinile ce revin sau pe care si le asuma un individ din perspectiva pozitiei sociale ocupate. Rolurile sociale pot fi dobandite sau pot fi atribuite. Unui status ii este asociat un set de roluri, care exprima complexul de activitati prin care un individ intra in relatie cu ceilalti (ex.: nu pot exista profesori fara studenti). Relatiile de roluri leaga pe oameni unii de altii deoarece drepturile unora sunt indatoriri ale altora.
In cadrul relatiilor dintre persoane mentionam relatiile sociale definite ca elementul stabil al legaturilor sociale. Un grup social nu poate exista fara relatii sociale, respectiv fara contacte, atitudini, interese si situatii in care indivizii isi manifesta drepturile si obligatiile.
Modul de organizare a vietii sociale este societatea. Ea exista numai ca o pluralitate de interactiuni intre indivizii care o compun. Ea este definita ca o realitate sociala relativ independenta care se autoperpetueaza, ocupa acelasi teritoriu si participa la o cultura comuna.
O societate poate fi o comunitate tribala sau un mare stat national modern. Indiferent de marimea ei, o societate exista doar prin membri sai, prin actiunile comportamentele si activitatea membrilor sai.
TEMATICA ESEURILOR
STRUCTURA SOCIALA
STATUSUL SOCIAL
ROLUL SOCIAL
INSTITUTIILE SOCIALE
ORGANIZATIILE SOCIALE
SOCIETATEA
BIBLIOGRAFIA OBLIGATORIE
1.Badescu, Ilie, Istoria sociologiei,Editura Porto-Franco, Galati, 1994
2.Mihu, Achim, Introducere in sociologie, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1992
BIBLIOGRAFIA SUPLIMENTARA
1.Buzarnescu, Stefan, Istoria sociologiei, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995
2.Giddens,Anthony, Sociologie, Editura All, Bucuresti, 2001
BIBLIOGRAFIA FACULTATIVA
1.Durkheim, Emile, Regulile metodei sociologice, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1974
2.Gusti, Dimitrie, Opere, I-VII, Editura Academiei, Bucuresti, 1968-1995
3.Lallement, Michel, Istoria ideilor sociologice. De la origini pana la Max Weber, Editura Antet, Bucuresti, 1997
4.Vander Zanden, James, W., The Social Experience. An Introduction to Sociology, Random House, New York, 1988
TESTE DE EVALUARE / AUTOEVALUARE
Ce este structura sociala?
Cum este definit statutul social?
Ce este rolul social?
Ce distinge relatiile sociale de relatiile interpesonale?
Care este diferenta dintre institutiile sociale si organizatiile sociale?
In ce tip de status se include pozitia de student?