Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Referate categorii

Clonarea moleculara

Clonarea moleculara

Clonarea moleculara se refera la procedura de izolare a unei anumite secvente ADN si obtinerea mai multor copii ale acesteia in vitro. Clonarea este frecvent folosita pentru amplificarea secventelor ADN ce contin gene, dar poate fi folosita si pentru amplificarea oricarei secvente ADN cum ar fi promotorii, secvente necodate si secvente aleatoare ale ADN. Este folosita intr-o larga varietate de experimente in biologie precum si o serie de aplicatii practice cum ar fi producerea pe scara larga a proteinelor. Uneori termenul este gresit utilizat ca referindu-se la identificarea locatiei cromozomilor unei gene cu un anume fenotip, precum 'positional cloning'. In practica localizarea unei gene la un anumit cromozom sau regiune genomica nu permite neaparat izolarea sau amplificarea secventei genomice relevante. In esenta, pentru a amplifica o secventa ADN intr-un organism viu acea secventa trebuie sa fie legata de originea replicarii, un element al secventei capabil sa directioneze propagarea ei insasi si a tuturor celor conectate de ea. In practica totusi, un numar de alte elemente sunt dorite si exista o varietate de vectori care permit expresii proteice, marcarea, producerea de ARN si ADN de sine statatori.



Clonarea oricarui fragment DNA presupune in esenta patru pasi: fragmentare, ligaturare, transformare (transfection) si selectie.

Clonarea este o provocare biotehnologica fara etica pentru ca, lezeaza identitatea individului si a speciei, si ataca direct demnitatea persoanei. Este important sa amintim ca un comportamnet bioetic corect trebuie sa urmareasca sanatatea omului si a ambientului, securitatea operatorilor sanitari din domeniul biotehnologiei, minimalizarea riscurilor si prevederea celor mai posibile , urmarindu-se mereu obiectivele care sa asigure tutela sanatatii omului si salvarea ambientului. In acest mod biotehnologiile sunt considerate utile , si deci avand ca scop producerea binelui, sunt deci etic corecte. Comitetul National de Bioetica ( din Italia ) este mereu atent sa examineze cazuri si situatii , care sa cointereseze lumea stiintifica , legislatorii si publicul , la o masa rotunda care sa duca toate fortele in directia tutelarii sanatatii omului si ambientului. Mai mult, cere comunitatii stiintifice si legislatorilor sa fie cat mai aproape de propriile principii, pentru un control de tip institutional pe proiecte si laboratoare, pentru o informare detaliata si precisa fara efecte de cinema sau scandaloase, si cu o puternica intelegere cu institutiile de specialitate din Universitati pentru opertatorii si expertii din sectorul biotehnologiei. Decizia European Patent Office ( EPO ) de a concede Universitatii din Edimburg, brevetul care prevede izolarea si cultura celulelor staminale de embrioni si de tesuturi adulte si modificarea lor genetica, a readus in atentie chestiunea etica a producerii si utilizarii de embrioni in scop comercial. CNB si-a exprimat in ocazii anterioare, in mod expres , propriile rezerve privind brevetarea fiintelor vii si experimentarea pe embrionul uman si opozitia fata de clonarea umana , in particular -Raportul despre brevetarea organismelor vii din 19 noiembrie 1993, Identitatea si statutul embrionului uman din 22 iunie 1996, Clonarea din 17 octombrie 1997. Punctul de vedere e conform cu normele adoptate in sediile europene si internationale , cu care CNB a colaborat , mai precis: 1. Conventia Consiliului Europei privind protectia drepturilor omului si biomedicina , semnata la Orviedo in 4 aprilie 1977, care la art. 18, prevede: este interzisa producerea de embrioni umani in scop de cercetare stiintifica ca si de indivizi clonati. Chiar daca cineva ar clona 2000 de Napoleoni , vor fi toti diferiti, pentru ca ar fi crescuti in familii diferite.



botanica

chimie






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.