Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

MALFORMATIILE FARINGELUI

MALFORMATIILE FARINGELUI

Malformatiile valului palatin sunt reprezentate de despicaturi ale buzei si ale palatului si de un val scurt.

Despicaturile palatine pot fi izolate sau in cadrul unor malformatii complexe (despicaturi ale buzei, palatului dur si palatului moale), pot fi uni-sau bilaterale, complete sau incomplete. Despicaturile velare izolate sunt mai frecvent la fetite, in timp ce despicaturile combinate ale buzei si palatului sunt mai frecvente la baieti. Exista o agregare familiara cu transmitere dominanta. Aspectul sugarului este caracteristic, deglutitia nu se poate realiza, alimentele sunt refluate prin nas iar laptele poate fi aspirat in trahee. Evolutia este marcata de complicatii infectioase la nivelul arborelui respirator, otite recidivante,  vorbirea este afectata (rinolalie deschisa). Tratamentul este chirurgical si de reeducare ortodontic si ortofonic (aplicat de logoped).



Lueta bifida indica o despicatura submucoasa, clinic nemanifesta. In aceasta situatie adenoidectomia si tonsilectomia sunt contraindicate deoarece aceste interventii se pot complica cu sindromul de insuficienta velara descris.

Valul scurt se manifesta tot prin sindromul de insuficienta velara, iar tratamentul este conservator asigurat de logoped.

Glanda tiroida ectopica, apare datorita unui viciu de dezvoltare al canalului tireoglos. Aspectul este al unei formatiuni rotunde situate pe linia mediana la nivelul foramenului caecum, cu suprafata regulata, neteda, de culoare rosie. In caz de gusa ectopica apare disfagia, dispneea si tulburari de fonatie. Diagnosticul diferential se face cu chisturile valeculare, iar tratamentul este chirurgical.