|
Tonusul muscular scade in ambele forme de acupunctura, protocolul test avand un efect miorelaxant mai puternic decat cel control. Datele electromiografice obtinute in acest studiu s-au situat sub pragul semnificatiei statistice.
Totusi alte studii efectuate asupra efectelor acupuncturii pe tonusului muscular arata o complexitate mare a raspunsului tonusului muscular in urma unui stimularii punctelor de acupunctura standard. Acupunctura se demonstreaza a avea efecte complexe pe muschii maseteri si temporali in functie de muschi (relaxeaza maseterii, incordeaza temporalii), actiune (in stadiul de relaxare scade tonusul, in stadiul de contractie creste tonusul) si in functie de tipul de puncte folosite (punctele situate distal pe meridiane au un efect mai puternic decat punctele situate proximal)[1]. Electroacupunctura efectuata pe diverse puncte de acupunctura are efecte variate si diferite, specifice punctelor stimulate, unele puncte scazand tonusul muscular, altele crescandu-l[2].
Mecanismul prin care acupunctura - indiferent daca se folosesc sau nu puncte de acupunctura standard - ar putea genera scaderea tonusului muscular nu este clar.
E interesant de notat faptul ca in cazul interventiei test s-a modificat tonusul muscular mai mult decat in cazul interventiei control (p=0,14 - test, fata de p=0,29 - control).
Figura 58. Variatia Tonusului Muscular
Obiectivarea efectelor acupuncturii asupra tonusului muscular in studiile mentionate ne poate indemna sa speculam ca diferenta electromiografica intre test si control in cazul nostru s-ar putea demonstra semnificativa statistic intr-un studiu similar efectuat pe un esantion mai mare.