Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Acupunctura

Acupunctura

Acupunctura este o tehnica medicala chineza traditionala de deblocare a chi-ului prin insertia de ace in anumite puncte de pe corp pentru a echilibra fortele antagoniste yin si yang. Chi-ul este o energie  care se presupune ca trece prin toate corpurile. Se considera ca aceasta energie curge prin corp urmand 14 cai principale numite meridiane. Cand yin si yang sunt in armonie chi-ul curge liber prin corp iar persoana este sanatoasa. Cand o persoana este suferinda, fie bolnava fie ranita, exista o obstructie pe unul dintre aceste meridiane. Medicina chineza traditionala a identificat aproximativ 500 puncte specifice in care se pot insera ace pentru a obtine rezultate specifice.

Acupunctura se practica in China de mai bine de 2 000 ani (desi unii cred ca ar exista de 4 000 ani). Astazi acele sunt indoite, incinse sau chiar puse la curent electric slab, ultrasunete sau anumite unde de lumina. Dar indiferent de procedura, cercetarile stiintifice nu au putut niciodata sa demonstreze ca deblocarea chi-ului prin acupunctura sau orice alte mijloace are efect asupra bolilor. Chi-ul este definit ca fiind nedetectabil de catre metodele stiintei empirice.

O varianta a acupuncturii traditionale este reprezentata de terapia auriculara sau acupunctura urechii. Aceasta este o metoda de diagnosticare si tratament bazata pe conceptia fara suport teoretic ca urechea este harta organelor din corp. De exemplu, o problema cu un organ cum ar fi ficatul se trateaza prin inserarea unui ac intr-un anumit punct de pe suprafata urechii care se presupune a corespunde organului respectiv. Notiuni similare legate de o parte a corpului care este considerata a reprezenta o harta a organelor sunt folosite in iridologie, irisul este harta corpului, si reflexologie, talpa piciorului este harta corpului.

Medicina chineza traditionala nu se bazeaza pe cunostintele fiziologiei moderne, biochimiei, nutritiei, anatomiei sau altor mecanisme cunoscute de vindecare. De asemenea nu se bazeaza pe chimia celulei, circulatia sangelui, functionarea nervilor sau existenta hormonilor sau a altor substante biochimice. Nu exista nici o legatura intre meridianele folosite in medicina chineza traditionala si dispunerea organelor si nervilor in interiorul corpului. Din cele 46 de reviste mediale publicate de Asociatia Medicala Chineza nici una dintre acestea nu este dedicata acupuncturii sau altor practici medicale chineze traditionale. Si totusi, se estimeaza ca intre 10 - 15 milioane de americani cheltuiesc anual aproximativ 500 milioane de dolari pe acupunctura pentru a trata sida, alergii, astm, artrita, probleme cu rinichii si vezica urinara, bronsita, constipatie, depresie, diaree, ameteli, raceli, oboseala, gripa, boli ginecologice, migrene, tensiune arteriala mare, paralizii, sindrom post menstrual, sciatica, disfunctii sexuale, fumat, stres, atac cerebral, tendinita si afectiuni ale vederii.






In martie 1996 acele de acupunctura au fost declarate instrumente medicale destinate uzului de catre profesionisti. Pana atunci, acele de acupunctura erau considerate instrumente medicale de clasa a III-a, putand fi folosite doar in proiecte   decercetare aprobate. Datorita statutului experimental, multe companii de asigurari au refuzat sa acopere costurile cerute de acupunctura. Modificarea statutului a dus la mai multa practica in domeniu si mai multe cercetari realizate folosind ace.

asistenta sociala

frumusete






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.