Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Referate categorii

ACIDUL FUSIDIC

ACIDUL FUSIDIC

Acidul fusidic este inclus in clasa fusidanilor, identificat in 1962, ca sare de Na (Fucidin). Are structura steroid-like, fara activitate steroidica.

Mecanism de actiune

Este bacteriostatic la doze uzuale si bactericid la doze mari; actioneaza prin inhibitia sintezei proteice, interferand factorul de elongatie EF-G, cu eliberarea de autolizine care determina distructia peretelui bacterian; inhiba hidroliza GTP ( nu s-a precizat inca situsul de actiune pentru acest efect).

Este un antibiotic antistafilococic, rezistenta stafilococului fiind posibila atat prin mecanism cromozomial cat si plasmidic.



Asocieri cu alte grupe de anibiotice: acidul fusidic actioneaza sinergic cu ßlactaminele pe tulpini ßlactamazo(+) (pe care le inhiba), antagonic pe cele ßlactamazo(-) (inhiba sinteza autolizinelor). Actioneaza sinergic cu vancomicina, rifampicina in tratamentul infectiilor cu stafilococ metiR, coagulazo (+)/coagulazo(-).

Actioneaza antagonic cu fluorochinolonele, asocierea fiind contraindicata.


Activitate antimicrobiana

Principala actiune se adreseaza infectiilor cu S aureu, epidermidis, inclusiv meticilinorezistenti (nu exista rezistenta incrucisata cu ßlactaminele); este activ pe Corynebacterium spp, gonococ, meningococ, Cl difficile, perfringens, Nocardia, peptococi, peptostreptococi si mai putin activ pe Stafilococ saprophiticus, streptococi, Bacteroides. Demonstreaza activitate in vitro pe micobacterii, inclusiv M leprae.

Activitatea antimicrobiana, este redusa in mediu alcalin.


Farmacologie


Acidul fusidic are o foarte buna absorbtie digestiva, cu o biodisponibilitate de 95%. Are efectul postantibiotic redus, de 1-2 ore. Circula legat de proteinele serice in procent de 95-97%, ceea ce ii confera un timp de injumatatire prelungit, de 14 ore.

Se distribuie bine intracelular, in lichidul sinovial, os, tegument, tesut sc adipos, rinichi, secretii bronsice, cord, umoare apoasa, placenta, bila, colectii purulente.

Este metabolizat hepatic, la nivelul citocromului P450 si eliminat primar prin excretie biliara- 98%; 2% se elimina nemodificat in scaun, cantititi infime in urina.

Dozele nu sunt influentate de insuficienta renala/hemodializa.

Alte efecte: acidul fusidic, are efect imunosupresiv similar ciclosporinei; experimental, pe trialuri clinice se apreciaza ca protejeaza impotriva dezvoltarii DZ sau cel putin amelioreaza efectele DZ.

Indicatii clinice

- Tratamentul infectiilor stafilococice local/general, in asociere cu aminoglicozide/alt antistafilococic;

- Osteomielite acute/cronice + vancomicina pe MRSA, artrite septice;

- Endocardite acute stafilococice in asociere cu flucloxacilina/aminoglicozide; este propus si in profilaxia EI in chirurgia cardiaca;

- Infectii tegumentare, de parti moi, inclusiv in arsuri extinse;

- Infectii de cai respiratorii inferioare la pacientii cu fibroza chistica

- tratamentul colitei pseudomembranoase cu Cl difficile (eficienta similara cu Vancomicina/metronidazolul)

- eradicarea portajului nazal cronic de stafilococ, in sectoarele de activitate care impun, in administrare locala, ca unguent.

- terapie locala nazal pentru pacientii cu lepra

-Topic oftalmic/in infectiile tegumentare de tipul eritrasmei.

Posologie

In administrarea iv, la pacientii cu greutate corporala >50 kg, 500mg x3/zi

si < 50 kg, 7mg/kg x3/zi.

Per os: 3x 1 tb a 500mg/zi.

La copii 1-5 ani, 3x250mg (solutie buvabila cu 50mg/1 ml); peste 6 ani 3x500mg.

Reactii adverse

- In administrarea iv: tromboflebite (se impune dizolvarea in 250 ml, cu administrare lenta, de aproximativ 2h)

- manifestari digestive, in administrarea per os: greata, epigastralgii, diaree - - Icter, prin competitie cu bilirubina la legarea de albumina

- Trombocitopenie, mediata imun

- Reactii alergice: dermatita de contact/agravarea acneei rozacee la administrarea locala

- Interactiuni medicamentoase: asocierea cu inhibitorii de proteaza, creste nivelul seric al acestora; cu atorvastatin/ simvastatin poate determina rabdomioliza.

NB! Se impune precautie in administrarea la nou-nascut cu icter, acidoza/ prematuri.

asistenta sociala

frumusete






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.