Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Idealul educational

Idealul educational

Idealul educational este rezultatul unui proces de rationalizare, generalizare a unor fenomene sociale, psihologice si pedagogice, specifice unei etape istorice, proces in urma caruia se proiecteaza apoi trasaturile fundamentale ale omului pe care educatia urmeaza sa le formeze. Prin intermediul lui, societatea isi proiecteaza propriile sale aspiratii in legatura cu anchizitiile fundamentale ale membrilor sai, pe care educatia urmeaza sa le realizeze.

Idealul educativ a evoluat de la o perioada istorica la alta, cunosc'nd diferentieri in cadrul societatilor.

Idealul educational implica doua laturi complementare:



1.Latura antropologica: vizeaza desavarsirea interioara a personalitatii,dezvoltarea sa integral vocationala prin asimilarea valorilor culturale fundamentale,stimularea calitatilor general-umane (aptitudini,atitudini,interese,motivatii etc.).

Prin aceasta latura se realizeaza detasarea individualitatii si accentuarea "personalizarii" sale.

2.Latura actionala :se refera la exercitarea unei profesiuni in mod creator si cu un randament cat mai inalt.

In acest mod se realizeaza fuziunea intre natura interna a personalitatii elevului si activitatea profesionala ce urmeaza a fi desfasurata,in virtutea cerintelor obiective ale societatii.

Cele doua componente reprezinta nucleul valoric al personalitatii care mobilizeaza si directioneaza din interior personalitatea umana.

Conceperea idealului educational ca unitate a doua laturi -antropologica si actionala  -asigura un echilibru intre aspiratiile individului,desavarsirea personalitatii sale si nevoile sociale,creand premise pentru satisfacerea corelata a ambelor.

In antichitate, in Atena, idealul educational urmarea dezvoltarea armonioasa a personalitatii, in plan estetic, moral, fizic si militar, iar in Sparta viza indeosebi dezvoltarea fizica si militara.



In feudalism a cunoscut 2 modele distincte: idealul clerical ( concepea personalitatea ca rezultat al insusirii celor 7 arte liberale: gramatica, retorica, dialectica, aritmetica, geometria, astronomia si muzica) si idealul cavaleresc (concepea personalitatea ca rezultat al insusirii celor 7 virtuti cavaleresti: calaria, manuirea spadei, v'natoarea, inotul,sahul, cantul si recitarea de versuri).

In Renastere, idealul concepea personalitatea ca "homo universale".

In Epoca Moderna se impune idealul personalitatii eficiente intr-o activitate productiva ( faza de industrializare timpurie), idealul personalitatii complexe, multilaterale ( faza industrializarii avansate) si idealul personalitatii creatoare ( societatea postindustriala).

idealul educational al scolii romanesti consta in "dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a individualitatii umane,in formarea personalitatii autonome si creatoare"(Legea Invatamantului, 1995, art. 3)

Trasaturile generale ale idealului educativ

a) Are un caracter obiectiv, adica este in concordanta cu dezvoltarea social-economica, cu exigentele si tendintele dezvoltarii contemporane a omenirii,directie profund democratica.

b) Are un caracter subiectiv, psihologic, adica este in concordanta cu interesele,nazuintele, motivatiile si exigentele dezvoltarii individului, ale persona­litatii acestuia in conditiile contemporane.



c) Are un caracter pedagogic, adica este in concordanta cu posibilitatile reale de care dispune teoria si actiunea educationala, in vederea realizarii personalitatii umane corespunzator cerintelor democratice ale societatii.

d) Are un caracter dinamic, adica isi modifica modelul si semnificatiile in functie de dezvoltarea istorica si de evolutia ontogenetica, de dezvoltarea indi­viduala a omului.

e) Are caracter de relativa continuitate si permanenta in dezvoltarea sta­diala secventiala, adica anumite acumulari obtinute in evolutia sa se mentin pe o perioada mai mare sau mai mica, in functie de conditiile obiective, subiective si pedagogice ale etapei istorice.

Idealul nu este o constructie arbitrara, originile sale se afla in realitatea sociala, psihologica si pedagogica, iar pe masura cunoasterii si perfectionarii acestora, idealul se imbogateste cu noi elemente.
Idealul educational nu este un model standard, impus o data pentru totdeauna, ci un model dinamic ce permite redimensionari in functie de campul de posibilitati in care are lor educatia.


Astfel, idealul educational ar trebui sa se caracterizeze prin trei dimensiuni:



. Dimensiunea sociala ( vizeaza tendinta generala de dezvoltare a acelei societati si care va anticipa unele stari posibile).


. Dimensiunea psihologica (sa raspunda nevoilor si posibilitatilor indivizilor, tipul de personalitate pe care il solicita societatea).


. Dimensiunea pedagogica (sa permita o transpunere practica in plan instructiv-educativ).
Valoarea pedagogica a orcarui ideal educativ depinde de echilibrul pe care reuseste sa-l stabileasca intre realitate si posibilitate.
Modernitatea inseamna o dezvoltare fara precedent intr-o multime de domenii, inseamna chiar progres in unele dintre acestea, insa acest lucru nu s-ar fi petrecut fara o alta mare descoperire a modernitatii - educatia pentru toti, deci educatia conceputa ca o activitate institutionalizata, organizata speciala si globala.

Societatea asigura cadrul pentru valorificarea potentialitatilor si infaptuirea aspiratiilor individuale,iar individul se implica in mod activ si creator in dezvoltarea societatii.

In felul acesta activitatea educationala il conduce pe individ pe un traseu ce merge de la individualizare la socializare si in final la personalizare