Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

GRUPURILE SOCIALE

GRUPURILE SOCIALE

Concepte - cheie: grup, grup de referinta, grup formal, grup informal, grup extern, grup intern, grup primar, grup secundar, grup mic.

Notiunea de grup social reprezinta diferite ansambluri de indivizi ce impartasesc acelasi sentiment de unitate si sunt angajate in unul sau mai multe tipuri de interactiune sociala stabila, conditionate de contexte sociale si istorice. El este o grupare de mai multe persoane aflate in relatii de interactiune si dependenta reciproca, mijlocite de o activitate comuna.

Grupurile pot fi: de munca, de solutionare a problemelor, legislative, de autosprijin, etc.

Oamenii se asociaza in grupuri din mai multe motive: datorita atractiei pentru activitatile grupului, simpatiei pentru membrii grupului, pentru a-si satisface nevoile emotionale, independent de natura activitatii grupului.



Comportamentul in grup se desfasoara diferentiat. Comportamentele, asociate cu ceea ce se asteapta de la indivizii situati intr-o pozitie data se numesc roluri si ele sunt conferite de statusul persoanei in grup. Cu cat statusul unei persoane este mai inalt, rolul sau este perceput ca fiind mai atractiv, iar increderea in sine si valoarea cresc. Schimbarile de rol pot avea consecinte importante pentru comportamentul oamenilor.

Structura grupului depinde de trei factori: nevoia de eficienta, tipurile de abilitati si motivatii ale membrilor grupului, mediul in care actioneaza grupul.

Nevoia de eficienta este legata de activitatea grupului intr-o anumita unitate de timp si rezulta din specializarea sarcinilor si din dezvoltarea subgrupurilor care realizeaza diferite activitati.

Tipurile de abilitati si motivatii ale membrilor grupului influenteaza si ele structura grupului in sensul cresterii sau scaderii coeziunii grupului, dupa cum ele au valori mai crescute sau mai scazute.

Mediul social de existenta al grupului poate influenta la randul sau structura grupului: statusul socio-economic al individului influenteaza pozitia sa in grup.

Dintre numeroasele tipologii ale grupurilor sociale vom mentiona cateva mai semnificative: grup primar-grup secundar; grup de referinta-grup de apartenenta; grup intern-grup extern; grup formal-grup informal.

Grupul primar este o structura fundamentala pentru individ si societate; el constituie un scop si nu un mijloc in vederea realizarii de scopuri. In cadrul acestui tip de grup, individul traieste sentimentul propriei identitati , isi afirma specificitatea, acceptatta de ceilali membrii ai grupului ca atare.



Grupul primar este acel grup social in care individul se formeaza ca om, este locul in care omul isi exprima trebuintele si nevoile personale, este spatiul satisfacerii nevoilor personale. In cadrul grupului primar, omul experimenteaza prietenia, iubirea, securitatea si sensul existentei sale.

Conditiile de existenta ale grupului primar sunt: contactele permanente si stabile intre membrii sai, contactul fata in fata si marimea grupului (un grup primar este mic- numai astfel membrii sai pot avea identitare concreta).

Grupul secundar este format din doua sau mai multe persoane implicate intr-o relatie impersonala si care au un scop practic specific (ex.scoala, unitatea militara, unitatea de munca, comunitatea etnica, comunitatea nationala etc.

Relatiile interumane se stabilesc in cadrul grupului de tip secundar in baza unor norme si reguli prescrise care conditioneaza participarea individului la grup- numai astfel un individ este acceptat in grup si isi poate realiza scopurile sale.

Relatiile caracteristice grupului primar se pot manifesta in grupul secundar (ex.in grupul de munca, oamenii dezvolta si relatii de prietenie).

Grupul de apartenenta este grupul caruia indivizii ii apartin (familia, clasa de elevi, grupul de munca) iar normele si standardele sustinute de grupul de apartenenta devin principii pentru opiniile si actiunile indivizilor .

Grupul de referinta este o unitate sociala utilizata in evaluarea si modelarea atitudinilor si actiunilor individului el instituindu-se ca baza a conceptiei individului despre lume.



Grupul intern este acel grup de apartenenta a membrilor sai, cu care acestia se identifica si in care au constiinta apartenentei la grup.

Grupul extern este grupul din care fac parte ceilalti , perceputi ca entitati exterioare grupului din care face parte individul.

Grupul formal este organizat ierarhic iar functionarea lui se bazeaza pe o organigrama care vizeaza obiectivele grupului, functiile sale fiind definite in raport cu aceste obiective.

Grupul mic se caracterizeaza prin numarul relativ redus de persoane intre care exista relatii directe, avand limita inferioara formata din doua-trei persoane, limita superioara neavand precizari exacte.

TEMATICA ESEURILOR

1.Analiza numarului din perspectiva grupului social

2.Rolul motivatiei in realizarea grupului social

3.Grupul de prieteni

4.Grupul scolar

5.Grupul de munca

6.Interactiunile specifice grupului social

7.Relatiile interumane in grupul mic

BIBLIOGRAFIA OBLIGATORIE

1.Badescu, Ilie, Istoria sociologiei,Editura Porto-Franco, Galati, 1994

2.Mihu, Achim, Introducere in sociologie, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1992

BIBLIOGRAFIA SUPLIMENTARA



1.Buzarnescu, Stefan, Istoria sociologiei, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995

2.Giddens,Anthony, Sociologie, Editura All, Bucuresti, 2001

BIBLIOGRAFIA FACULTATIVA

1.Durkheim, Emile, Regulile metodei sociologice, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1974

2.Gusti, Dimitrie, Opere, I-VII, Editura Academiei, Bucuresti, 1968-1995

3.Lallement, Michel, Istoria ideilor sociologice. De la origini pana la Max Weber, Editura Antet, Bucuresti, 1997

4.Vander Zanden, James, W., The Social Experience. An Introduction to Sociology, Random House, New York, 1988

TESTE DE EVALUARE / AUTOEVALUARE

1.Ce este un grup?

2.Care este minimul numarului de persoane ce pot alcatui un grup?

3.Care sunt conditiile pentru ca un numar de persoane sa se constituie in grup?

4.Care sunt motivele asocierii oamenilor in grup?

5.Ce fel de grup este grupuul de prieteni?

6.Cum se manifeste grupurile informale in grupul formal?

7.Care sunt scopurile grupului?

8.Care sunt tipurile de relatii interumane din grupul mic?