Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Sistemul ABS

Sistemul ABS


In functie de model si echipare, automobilele pot fi echipate cu un sistem antiblocare a rotilor la franare (ABS) BOSCH. Montarea ulterioara a sistemului antiblocare nu este posibila. Sistemul ABS este compus din 4 senzori de turatie dispusi la roti si dintr-un modul de comanda, care transmite semnalele senzorilor de turatie la modulatorul hidraulic. Acesta, la randul sau, controleaza presiunea de hidraulica din circuitele de franare pentru fiecare roata in parte. La automobilele care sunt dotate cu ETC (control tehnic al tractiunii), senzorii de turatie de la roti ajuta, simultan, si la controlul demarajului. Sistemul ABS impiedica blocarea rotilor in caz de franare puternica. Prin aceasta, se poate, inca, controla directia automobilului la o franare completa. Prin intermediul senzorilor de turatie dispusi la roti se masoara viteza unghiulara a rotii. Cu ajutorul semnalelor de la fiecare senzor de turatie, modulul de comanda calculeaza o viteza medie, care corespunde, intr-o anumita masura, vitezei automobilului. Prin compararea vitezei fiecarui roti cu viteza medie, modulul de comanda recunoaste starea de functionare a fiecarei roti si poate determina daca una dintre roti urmeaza sa se blocheze.



Imediat ce o roata tinde sa se blocheze, presiunea lichidului de frana din etrierul de frana fiind foarte mare in comparatie cu propietatile aderente hidraulic mentine constanta presiunea lichidului, pe baza semnalelor de la modulul de comanda. Asta inseamna ca presiunea din etrierul de frana nu creste, chiar daca se actioneaza pedala de frana mai puternic. Daca tendinta de blocare este mentinuta, presiunea lichidului este scazuta prin deschiderea unei supape de evacuare. Insa numai intratat cat roata sa inceapa sa fie accelerata, presiunea fiind, apoi din nou, mentinuta constanta. Daca roata este accelerata peste o anumita limita, presiunea este din nou crescuta, cu ajutorul sistemului hidraulic, insa nu mai mult decat presiunea de franare, care este ceata de catre sofer prin intermediul pedalei de frana. Acest proces se repeta la fiecare roata in parte, in caz de franare puternica, pana cand pedala de frana este eliberata, respectiv cu putin inaintea opririi complete a automobilului (4 km/h).

Un comutator de siguranta in modulul electronic de comanda are rolul de a intrerupe automat functionarea sistemului ABS in cazul unei defectiuni sau in caz de tensiune redusa a bateriei de acumulatoare (sub 10,5 volti), acest lucru fiind indicat prin aprinderea becului de control al sistemului ABS, din bord.

Sistemul de franare normal ramane in functiune. Insa automobilul se comporta la franare ca si cand nu ar exista sistemul ABS.

Daca se aprinde becul de control din bord al sistemului Abs, a se respecta urmatoarele recomandari:

-Se opreste putin automobilul, se opreste motorul si se porneste din nou.

-Se verifica tensiunea bateriei de acumulatoare, daca tensiunea este mai mica de 10,5 volti, se incarca bateria de acumulatoare.



-Se verifica daca sunt stranse corect clemele bateriei de acumulatoare si daca fac bine contact.

-Se suspenda automobilul, se demonteaza rotile, se verifica cablurile electrice ale senzorilor de turatie, de avarii exterioare.

-Verificarile suplimentare ale sistemului ABS ar trebui efectuate la un atelier service.




CAP. IVBibliografie



1. Anghel, Gh. -  Frane autotrenuri, Editura Transporturi si Telecomunatii, Bucuresti, 1965.

2. Barsan, I. si Dumitriu, V. - Indrumator general auto, Editura tehnica, Bucuresti, 1971.

3. Fratila, Gh. Si Chimu, N. - Evolutia automobilului,, Editura tehnica, Bucuresti, 1971.

4. Gold, V. - Cum functioneaza automobilul, Editura tehnica, Bucuresti, 1972.

5. Groza, Al. Si Ghita, I. - Repararea automobilelor, Editura tehnica, Bucuresti, 1072

6. Pleines, A. - Frane pentru autovehicole, Editura tehnica, Bucuresti, 1958.

7. Popa, St. si Hilohi, C. - Incercarea automobilelor, Editura tehnica, Bucuresti, 1972.