|
Materiale supraconductoare
Fenomenul supraconductibilitatii consta in reducerea foarte puternica a rezistivitatii la scaderea temperaturii, fenomen observat prima data in anul 1911. Astfel, la 4K unele materiale au rezistivitatea practic nula. Importanta fenomenului consta in faptul ca asemenea materiale pot conduce densitati mari de curent fara pierderi prin efect Joule. In conditii de supraconductibilitate valoarea resistivitatii este de ordinul 10-28Wm-1.
Fig. 2.2 Supraconductibilitatea si temperaturile specifice
Explicatia fenomenului supraconductibilitatii a fost dat in 1957 de catre Bardeen, Cooper si Schrieffer (modelul BCS) si este descris in [2].
Jonctiunea SIS (supraconductor-izolator-supraconductor)
Jonctiunea SIS ese formata din doua supraconductoare separate printr-un izolator foarte subtire (aproximativ 10nm). La aceste structuri apar fenomene de conductie prin efect de tunelare, foarte interesante si utile in unele aplicatii. Efectul de tunelare consta in trecerea electronilor dintr-un conductor in celalalt prin stratul izolator ca urmare a deplasarii benzilor energetice sub actiunea unui camp electric exterior. Caracteristica curent - tensiune a unei asemenea structuri este neliniara si permite realizarea unor dispozitive digitale: functii de comutatie, memorare, circuite basculante, oscilatoare etc. Specific acestor dispozitive este zgomotul propriu foarte redus (putere echivalenta de zgomot de ordinul 10-15 W/Hz) si puterea consumata foarte mica.