Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Pruncuciderea - arf. 177

PRUNCUCIDEREA - arf. 177

1. Continutul juridic

Infractiunea consta in uciderea copilului nou-nascut, savarsita ime­diat dupa nastere de catre mama aflata intr-o stare de tulburare prici­nuita de nastere.

2. Conditii preexistente

Obiectul juridic consta in relatiile sociale referitoare la dreptul la viata, drept pe care ii are copiiul nou-nascut. Nu intereseaza daca a fost sau nu taiat cordonul ombilical, dupa cum nu intereseaza daca a fost sau nu eliminata placenta. Copilul are calitatea de nou-nascut, un scurt interval de timp, cit pastreaza inca pe corp urmele recente ale nasterii, fara insa ca acest interval de timp sa fie dinainte stabilit. Calitatea de nou-nascut, se stabileste, in fiecare caz concret, pe baza expertizei medico-legale.



Protectia penala este egala, indiferent daca noul-nascut este un copil din cadrul sau din afara casatoriei, dupa cum nu intereseaza starea de sanatate a acestuia. Ceea ce intereseaza este ca noul-nascut sa fie viu, in momentul nasterii, deoarece numai intr-un asemenea caz se poate vorbi de supri­marea dreptului la viata ai unei persoane, si, deci de o omucidere.

Obiectul material consta in corpul copilului nou-nascut, deoarece asupra acestuia se exercita nemijlocit activitatea de ucidere.

Subiect activ poate fi numai mama copilul nou-nascut,

Participatia penala.

In privinta sanctionarii participantilor, opiniile difera, dupa cum pruncuciderea este considerata ca fiind o infractiune autonoma sau, dimpotriva, o forma atenuata a omorului.

in opinia potrivit careia pruncuciderea este o infractiune autonoma, proprie, distincta de omor, se considera ca incadrarea faptei participantilor in mod distinct de fapta autorului ar fi in dezacord cu principiul unitatii de infractiune, ca nu se poate admite coexistenta in cuprinsul aceleiasi unitati, a mai multor continuturi de infractiuni, si ca, in consecinta, toti participantii trebuie sa raspunda potrivit art. 177 Cp.

in opinia majoritara, potrivit careia pruncuciderea esis o forma atenuata a omorului, se sustine ca, in cazul savarsirii faptei in participatie, mama trebuie sa raspunda pentru pruncucidere, iar ceilalti participanti pentru omor calificat, opinie care este impartasita si de practica judiciara.

Calitatea de mama este o circumstanta personala, care poate atrage fie o agravare, fie o atenuare a omorului. Daca mama isi ucide copilul in con-ditiiie art. 177 Cp., circumstanta este atenuanta, determinand aplicarea pe­depsei prevazuta din acest text si nu a pedepsei prevazute de art. 175 Cp. Fiind o circumstanta personala atenuanta, potrivit art. 28 alin. 1 Cp., ea nu se rasfrange asupra participantilor, acestia urmand sa raspunda pentru omor calificat, potrivit art. 175 lit. d) Cp., deoarece copilul nou-nascut se afla in stare de neputinta de a se apara.



3. Continutul constitutiv

Latura obiectiva. Elementul material se realizeaza, ca si in cazul omorului, printr-o activitate de ucidere, activitate care poate consta intr-o actiune sau intr-o inactiune. Fapta priveste un copil nou-nascut si trebuie sa fie savarsita imediat dupa nastere. Cerinta legii referitoare ia uciderea copilului nou-nascut imediat dupa nastere este indepiinita daca copilul este ucis in momentul cand are ioc expulzarea sau in momentele urmatoare, cat timp copilul are calitatea de nou-nascut si pastreaza pe corpul sau urmele nasterii recente. Aceasta necesita in fiecare caz, efectuarea unei exper­tize medico-legale. Daca uciderea copilului nu se savarseste imediat dupa nastere, fapta constituie un omor calificat.

Urmarea imediata consta in moartea copilului nou-nascut, rezultat care se poate produce imediat sau dupa trecerea unui interval de timp.

Raportul de cauzalitate dintre activitatea de ucidere si moartea copilului trebuie sa existe in toate cazurile. Acest raport exista chiar si atunci cind la producerea rezultatului au contribuit si alte cauze sau imprejurari, preexis­tente, concomitente sau survenite. Daca moartea copilului s-a produs ime­diat dupa nastere, dar datorita unor malformatii congenitale incompatibile cu viata, legatura de cauzalitate intre actiunea sau inactiunea mamei si moar­tea copilului nu exista, iar fapta nu constituie infractiune.



Latura subiectiva presupune intentia, care poate fi directa sau indirecta. Daca mama isi ucide copilul din culpa, imediat dupa nastere, fapta con­stituie infractiunea de ucidere din culpa. Intentia mamei de a-si ucide copiiui trebuie sa fie determinata de starea de tulburare pricinuita de nastere. De aceea, in cazul pruncuciderii, intentia este spontana, se formeaza sub imperiul starii de tulburare si se executa simultan sau. in intervalul de timp cat persista aceasta stare. Starea de tulburare trebuie sa fie pricinuita de nastere. Nu pot fi considerate tulburari pricinuite de nastere, in sensul dispozitiilor art. 177 Cp., tulburarile specifice nasterii, care inceteaza odata cu nasterea, si nici manifestarile emotional-afective determinate de stari ie confiictuaie in care se gaseste mama care nu-si doreste copilul. Tulburarile pricinuite de nastere, pe care le-a avut in vedere legiuitorul, sunt numai tulburarile de natura psiho-patologica, tulburarile anormale, maladive, provocate de diversi factori nocivi, de exemplu, psihoza puerperala clasica, psihoza maniaco-depresiva, tulburarile schizofrenoide etc.

Pentru stabilirea starii de tulburare pricinuita de nastere, este necesara efectuarea unei expertize medico-iegaie psihiatrice prin care sa se constate ca in conditiile concrete in care a savarsit fapta, mama s-a aflat sub imperiul unei astfel de stari. Daca examinarea medico-legaia nu a fost efectuata, imediat dupa nastere, in formularea concluziilor se va tine seama.si de imprejurarile de fapt care rezulta din actele de cercetare penala sau judecatoreasca.



Daca mama copilului nu s-a aflat in stare de tulburare sau daca, aflandu-se in stare de tulburare, aceasta stare nu a fost pricinuita de nastere, fapta constituie un omor calificat, potrivit art. 175 lit. c) si d)Cp. Fapta con­stituie un omor calificat si potrivit art. 175 lit. a) Cp;, daca mama a luat hotararea de a-si ucide copilul inainte de nasterea acestuia, deci in afara si independent de vreo tulburare pricinuita de nastere, si daca sunt indeplinite si celelalte conditii ale premeditarii. imprejurarea ca inculpata a ascuns existenta sarcinii si consecventa, acestei atitudini, s-a retras pentru a naste intr-un loc nefrecventat, unde a ucis copilul, nu justifica concluzia ca fapta a fost savarsita cu premeditare, s-a aratat in practica judiciara, cata vreme, in realizarea hotararii sale, luata anticipat, inculpata nu a efectuat si unele acte de pregatire a comiterii infractiunii.

4. Forme. Sanctiuni

Tentativa infractiunii este posibila, insa nu se pedepseste. Consumarea infractiunii are ioc in momentul in care se produce rezulta­tul cerut de lege, moartea copilului nou-nascut. Sanctiunea consta in inchisoare de la 2 la 7 ani.